Åndalsnes: Han har ikke vært i jobben i mer enn ei drøy uke når vi er innom kontoret i klubbhuset på Øran. Det var på seinhøsten i fjor ÅIF ringte. Da hadde lokalavisa intervjuet ham der han sa at ÅIF burde ansette en daglig leder.

– Jeg sa jeg godt kunne være med i en prosess, forme en stillingsbeskrivelse og sånn. Jeg tenkte jo at det kunne være meg, men sa også at de ikke nødvendigvis måtte velge meg. Jeg har trivdes godt på ungdomsskolen der jeg har vært lærer det siste året også, og kunne godt fortsatt der, men det er spennende dette også, sier han, som flyttet hjem med familien i fjor.

– Færre løse tråder

– ÅIF var tydelige på at de ville ha en som kjente til idrettslaget fra før. Da blir det litt mindre løse tråder enn om det hadde kommet noen helt utenfra, mener Skjølsvik, som i fjor avsluttet fotballproffkarrieren - med seks år i Sandnes Ulf, etter først å hatt tre og et halvt år i RBK og tre år i Molde.

Det siste året var han salgsleder i Sandnes-klubben. Før det har han vært innom markedsavdelinga. I tillegg har han vært trener i mange år.

Bud IL som eksempel

– Er det mange idrettslag som har en daglig leder?

– Laget jeg trente i Sandnes hadde det. Og mange lag på størrelse med ÅIF har gjort det, sier han og trekker fram Bud som eksempel.

– Det spesielle her at vi også har håndball, ski, friidrett og turn med, sier han.

– Opplever du at det har vært støtte for denne satsinga?

– Jeg tror ikke alle har sett behovet, men flere av dem som har større verv har hatt behov for å få noe avlastning, mener Skjølsvik, som har opplevd støtte fra mange rundt idrettslaget.

– Hva er hovedutfordringa i ÅIF i dag?

– Det å holde barn og unge i aktivitet. At vi får sunne barn som synes det er kjekt å være med på fotball, håndball og ski i stedet for å sitte hjemme og se på ipad og sluke godteri. Det å få foreldrene til å sende barna ut dørene er avgjørende. Hvis man lar barna få valget om å sitte hjemme om det regner, så vil mange velge det. Det viktigste er at alle skal bli med lengst mulig, at alle skal ha et tilbud og føle seg sett. Men de som virkelig vil bli god, skal også få mulighet til det, fastslår den nye sjefen.

– At jeg har gjort den jobben sjøl, trent hardt og nådd norsk eliteserie ser jeg også på som en fordel når det gjelder dem i klubben som vil bli gode, sier han.

Aktivitet og struktur

Stillingsinstruksen er ikke helt klar ennå.

– Det viktigste blir å skape mer aktivitet i klubben og administrere slik at strukturen i ÅIF blir bedre. Jeg vil lage arbeidsgrupper under meg, der frivillige bidrar. Målet mitt er å motivere dem som bidrar nå til å bidra like mye framover. Tanken er at med denne stillinga, skal det også bli lettere å bidra.

– Har du overtatt et synkende skip?

– Nei! Men for å få en oppgang var et grep som dette nødvendig. Jeg tror ikke dugnadsånden blir noe større i årene som kommer. Folk har ikke så god tid, men det er beundringsverdig at mange bruker så mye tid på klubben, mener han.

Nye oppgaver

Til å utforme stillinga har de også fått hjelp av Stig Ove Sandes (tidligere blant annet daglig leder i Vålerenga)

– Det har vært veldig nyttig. Jeg har også sett hvordan det var i Sandnes, som tok lignende grep for et par år siden. Der var man tydelig på at daglig leder skulle gjøre nye oppgaver, ikke bare gjøre det som er dugnad fra før. Samtidig er det noen her som har hatt for stort arbeidspress på dugnad, som jeg skal avlaste, forklarer Skjølsvik.

Idretts-SFO

Blant de mer synlige grepene han brenner for å få gjennomført, er det å starte idretts-SFO der man favner flere idretter.

– Hvis det går bra, kan deler av stillinga bli dekket av dette, tror Skjølsvik.

Han ser også at det er et skrikende behov for noe å gjøre for ungdom på kveldstid.

– Vi i ÅIF skal vise at vi bryr oss om ungdommen. Kanskje med diskotek annenhver eller tredje hver uke, sier han. Med slike tiltak ønsker han at kommune og næringsliv ser at det skjer ting i klubben, slik at det på sikt kan bli mer midler å hente.

– Blir en del av instruksen å få A-laget opp fra 5. divisjon?

– Det er ikke noe hovedfokus, men så klart er det artig om det blir et resultat av satsninga at spillerne mellom 16 og 20 år blir bedre og bedre. Nå er laget på gang og leder 5. divisjon. Med bedre kamptilbud blir det lettere for oss å holde dem her lenger.

Leder i ÅIF, Kjell Bersås, sa i et intervju i Åndalsnes Avis i forrige uke at det har blitt for omfattende til kun å drive frivillig. Økte sponsorinntekter og midler idrettslaget får inn skal finansiere stillinga.

– Vi ønsker mer struktur og aktivitet. Det er ikke bare idrett det er snakk om, men drifting av klubbhus, regnskap og så videre. Det blir mer og mer krav til at idrettslagene skal bli profesjonelle, og kravene er like om vi driver frivillig eller med lønnet personell, sa han til ÅA.