MOLDE: – Vi jobber med å følge studentene tettere opp, for å sørge for at de trives og hindre frafall. Blant annet jobber vi intenst med kvalitetsmeldinga som Stortinget har vedtatt for høgere utdanning, og vi har utnevnt en viserektor for utdanning for å sørge for tettere oppfølging. Det sier høgskoledirektør Gerd Marit Langøy ved Høgskolen i Molde.

– Les alle slags bøker!

Onsdag var hun blant talerne da gamle og nye studenter ble ønsket velkommen til et nytt skoleår på Rådhusplassen. På en scene rigget for anledningen var det musikk, taler fra skolens ledelse og ordfører – samt utdeling av priser. Studiemiljøprisen gikk til Andreas Hagerup Mostervik for hans bidrag til sjukepleierstudentenes sosiale liv. Erlend Vik fikk pris for sine pedagogiske evner og hvordan han gjorde studentene delaktige i forelesningene sine.

Tidligere rektor Hallgeir Gammelsæter fikk formidlingsprisen. Han hadde følgende råd til studentene:

– Les bøker, ikke bare de som står på pensumlista, men alle slags bøker!

Egne ordninger

Gerd Marit Langøy kunne fortelle at de har egne ordninger for å ta vare på de internasjonale studentene som kommer hit.

– Vi har en egen organisasjon for dem, hvor de finner sammen. I tillegg har vi to internasjonale koordinatorer som skal følge dem opp, forteller Langøy.

Molde er en populær plass for studenter fra andre land.

– Totalt har vi et par hundre internasjonale studenter. Av dem er det rundt hundre nye hvert år. Rundt halvparten av dem skal gå på masterprogrammer innenfor logistikk. Resten er her ofte for ett semester eller to som en del av en utveksling et annet sted. Det varierer hvor de kommer fra. Vi har samarbeidsavtaler med andre høgskoler og universitet, men de fleste kommer utenom dem, sier høgskoledirektøren.

To nye linjer

Videre kunne hun fortelle at skolen har to linjer som er nye av året.

– Vi har ett nytt bachelorstudium, og et nytt årsstudium. Den nye bacheloren er innenfor marin logistikk og økonomi, mens årsstudiet er i velferdsteknologi. Begge disse kjører vi i Kristiansund, og årsstudiet kan tas over to år ved siden av jobb, forteller Langøy.

Satt pris på Andreas Hagerup Mostervik fikk Studiemiljøprisen for sitt arbeid for sjukepleierstudentene.

Lite frafall på masternivå

Selv om de jobber for å hindre frafall blant studentene, står det ikke så verst til i et nasjonalt perspektiv.

– På masterstudiene våre er vi blant de med lavest frafall i landet. På bachelornivå ligger vi omtrent på landsgjennomsnittet. Om jeg husker riktig er rundt seks av ti ferdige på normert tid, mens en del bruker lengre tid grunnet jobb og liknende, sier Langøy.

– Hva kan studenter som har valgt Høgskolen i Molde vente seg av studietida?

– De kan vente seg å komme til en flott by, hvor de blir ivaretatt på Høgskolen som studenter i et relativt lite miljø. Her vil de kunne banke på døra til professorer, rektor eller direktør helt naturlig. De skal også kunne vente seg velforberedte forelesere her ved Høgskolen i Molde, sier direktør Gerd Marit Langøy.