MOLDE: – Vi har siden starten hatt i bakhodet at det kan ha vært flere faktorer som har spilt inn. Hvorvidt han var tilregnelig på gjerningstidspunktet er derfor greit å sjekke ut før en eventuell rettssak. Det kan få betydning for hvordan saka gjennomføres, forteller hovedetterforsker i saka, politioverbetjent Evy Meisingseth, til Romsdals Budstikke.

Ba om mer undersøkelse

Politiet fikk tidligere i etterforskningen utført en mindre rettspsykiatrisk undersøkelse, en såkalt prejudisiell observasjon.

Siden ba forsvarer om en full judisiell observasjon av sin klient, og retten har utnevnt to sakkyndige til oppgaven.

– Slik jeg har oppfattet det var det enighet mellom forsvarer og politiet om vurderingen, sier forretningsmannens forsvarer Roy Peder Kulblik.

Kan påvirke rettssak

Meisingseth skal snart gi fra seg den ferdig etterforskete saka til en politijurist, som oversender en ny siktelse til statsadvokaten for en endelig påtalebeslutning.

I statsadvokat Magne Nyborgs vurdering – og en eventuell rettssak – vil den omfattende rettspsykiatriske undersøkelsen være viktig.

– Den vil si noe om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke, og kan også påvirke straffeutmålingen, sier Meisingseth.

Hun bekrefter at en persons høge alder også kan tale for å gjøre en slik undersøkelse.

– Jeg er ikke i tvil om at han er utsatt for Nigeria-bedrageri. I slike saker må vi ha i bakhodet om det er andre forklaringer utover at man er lurt trill rundt.

– Trykker på rette knapper

Ifølge etterforskeren har Nigeria-svindelen blitt mer og mer avansert de siste åra.

– De vet hvilke knapper de skal trykke på, enten det dreier seg om muligheter til økonomisk fortjeneste eller et kjærlighetsforhold, forteller hun.

Først er det småting som ligger i vegen for å oppnå det man søker, men så må man «bare» overføre mer penger for å få en gevinst eller besøk av internettkjæresten. Dette gjentar seg.

– Noe av det er så finurlig utført at Økokrim har opplevd å ikke bli trodd når de har oppsøkt personer for å si at de blir lurt. Det kan være folk som er i sårbare livssituasjoner, men også personer i betrodde stillinger i samfunnet. Når man blir fanget i det, tør mange ikke be om hjelp heller, for de er flaue over seg sjøl, sier hun.

Større beløp

Politiet i Storbritannia tok kontakt tidlig i etterforskningen. Men i forhold til etterforskning har det ikke vært behov for bistand av britisk politi.

– Det er ikke ulovlig å sløse bort egne penger, men når man forsyner seg av andres for å fortsette, det er da det går galt.

Ifølge etterforskeren har det vært mye regnskapsmateriell og en del datamengde å gå gjennom. Beløpet som nå undersøkes er «en god del større» enn de 1,5 millioner kronene i den foreløpige siktelsen de har jobbet ut ifra.

– Vi jobbet først ut ifra erstatningskravet fra det interkommunale selskapet. Endelig beløp vil jeg ikke gå ut med før siktete er varslet. Så blir det opp til statsadvokaten hva han velger å ta ut tiltale for, sier politioverbetjenten.