ÅNDALSNES: – Vi trodde ikke det kunne bli bedre enn i fjor. Men det har det blitt, så vi er veldig fornøyd, sier Kristine Rønning ved Hotell Aak.

– Vi har økt bra på utleie av elsykler og guida turer. Vi merker at det kommer flere og flere turfolk, og det er vi fornøyde med, for det er dem vi prøver å tiltrekke oss, fortsette hun.

Juni, juli og august har sett bra ut på hotellet med 16 rom. Mange kommer for å gå Romsdalseggen. Hotellets rykte har også spredt seg.

Aktive gjester

– Stadig flere av dem som kommer sier at de vil bo på Hotell Aak, og ikke bare bo et sted. De vil gjerne spise maten vår. De har enten vært her før eller har venner som har vært her. Det er veldig morsomt.

Vinteren er også en populær tid på Hotell Aak, med skigjester i helgene.

– Vi jobber med å utvikle aktiviteter, slik at alle booker overnatting, mat og aktivitet. Målet er at gjesten skal få en ultimat opplevelse, sier Kristine Rønning, som driver hotellet med mannen Odd Erik.

Tidvis sprengt kapasitet

Oppsummeringen fra Ola-Elias Åndal ved Grand Hotell midt i Åndalsnes sentrum er ganske lik når det kommer til omsetninga på hotellet.

– Vi har en liten økning fra fjor, men vi har ikke kapasitet til noe særlig mer. Vi har kanskje kuttet litt bussgjester, som har gitt rom for individuelt reisende, det kan gi oss litt økt omsetning. De bruker også ofte litt mer penger i restauranten enn bussgjestene.

– Vi har noen dager med sprengt kapasitet, men det er ikke i lange perioder. Fra 8. juli har det stort sett vært fullt hotell alle dager, sier Åndal.

Den største magneten på gjester er Romsdalseggen, som drar turister i forlengelse i begge ender av sommersesongen.

– Tidligere var det mest en natt, men nå har vi klart å selge pakker med to netter, buss til Vengedalen og mat til flere av gjestene, sier Åndal.

Han har tegninger klare for en utvidelse av hotellet.

– Først blir det utbygging av restauranten. Vi har tegnet 32 rom til i tillegg til dagens 86, men vi må se på lønnsomheten. Det er tross alt ganske kort periode hvor kapasiteten er sprengt, sier Åndal.

I Isfjorden har Villa Vengetind også opplevd stor økning på sommerbesøket.

– For oss er høsten og vinteren høgsesong, men det er mange som har ringt i sommer når det har vært fullt ellers. Det har vært travelt, oppsummerer Tommy Soleim.

– Vi har makset kapasiteten vår her. Rauma kan få en utfordring med kapasiteten på sengeplasser. Men det må skapes mer sesong enn bare sommeren om det skal bli bærekraft i næringa og heltids arbeidsplasser, sier Soleim.

Sjef Ola-Elias Åndal Foto: Eirik Heen
Tommy Soleim. Foto: Picasa Ragnhild Bakke