(Sunnmørsposten): Drøyt 500 millioner kommer fra Fjord 1, som børsnoteres tirsdag.

– Jeg har ingen forutsetninger for å kommentere om dette er Sunnmøres største pengesekk, sier Sævik selv.

Mens oljenedturen har rammet knallhardt en rekke av familieformuene på Sunnmøre, seiler Sævik opp som den som kontrollerer den største private formuen blant sunnmøringer bosatt på Sunnmøre.

Ulstein-familiene, brødrene Åge og Stig Remøy og ikke minst Farstad-familien i Ålesund, har fått sine formuer kraftig redusert i åra etter oljeprisfallet.

Gullfuglen

At Sævik nå seiler opp som Sunnmøres rikeste henger sammen med at han skjøt gullfuglen da han sikret seg hele Fjord 1. Selskapet går i dag på børsen med verdi på over tre milliarder kroner. Det skjer etter at Sævik har solgt seg ned til 51 prosent av aksjene, og hentet en eventyrlig gevinst.

Sjette børsnotering

Fjord 1 er det sjette selskapet Sævik tar på børsen.

– Jeg forventer at Fjord 1 blir et attraktivt selskap for investorene, og at det vil gi et rimelig utbytte de neste åra, sier Sævik.

Han kontrollerer i dag et konglomerat av selskap med en samla verdi på rundt 12 milliarder kroner og med drøyt 2.000 ansatte. Pengene kommer nå fra Havilafjord som eier Fjord 1- aksjene, Havyard som driver verftene og Frøystad eiendom som kontrollerer rekka av eiendomsselskap. Havila Shipping, som er offshoreselskapet, har de siste åra vært en betydelig utgiftspost.

– Vi har her tatt nedskrivninger av verdiene på 1,5 milliarder kroner, påpeker Sævik.

Pengebingen

I morselskapet Havila Holding, der Sæviks tre barn eier 90 prosent og han selv 10 prosent, ligger pengebingen på 1,489 milliarder kroner. I tillegg til dette kommer kontanter som ligger i rekka av datterselskaper. Sævik har ikke tenkt å la pengene ligge ubrukte.

– Vi er med i en del diskusjoner. Mer konkret enn det vil jeg ikke være, sier Sævik på telefon fra Gardermoen, der han venter på et fly til USA for å ha noen dager ferie. Noen av de 1,5 milliardene har han allerede brukt til å kjøpe seg kontroll i Ålesund-baserte Voldstad Shipping.

Nytt rederi

Sævik letter nå litt på sløret og bekrefter at de ser på muligheten for å slå sammen subsea-fartøyene i Voldstad med subseabåtene til Havila og danne et nytt subsearederi.

– Jeg er ikke fremmed for at vi foretar den typen endringer, men dette er ikke noe som skjer med det første. Aktiviteten i dette markedet har tatt seg opp, men vi må få den mer tilbake der den var før vi gjør dette, sier Sævik.

Det er også blitt spekulert i samtaler mellom Sævik og eierne av Kleven verft.

Slik vi skjønner det vurderer også Sævik muligheten av å delta i anbudskonkurransen om Hurtigruta.

Denne saken ble først publisert på SMP.

Herøy-reder Per Sævik sitter etter alt å dømme nå på den største private formuen på Sunnmøre. Han er god for 1,5 milliarder i kontanter. Foto: Nils-Harald Ånstad/Sunnmørsposten