MOLDE: I desember 2016 vedtok kommunestyret i Molde å øke tilskuddet til frivillig sektor med en million kroner fra 2017. Politikerne ga imidlertid ingen føringer for hvordan midlene skulle fordeles.

– Tilskuddene har stått i ro de siste ti åra, eller hatt en nedgang, om man indeksregulerer. Derfor skapte nyheten om en ekstra million kroner optimisme og forventninger, forteller Hans Kristian Herskedal, styreleder i Molde musikkråd, paraplyorganisasjon for 23 medlemmer bestående av kor, korps, klubber og band.

Gir et dårlig signal

Søknadsfristen for de tilskuddene, som etter at midlene til to nye tilskuddsordninger er trukket fra (se egen sak) utgjør cirka 1.650.000 kroner (gamle og friske midler), var 1. mai.

– Fordelingsprosessen gikk som forutsatt, og vi fikk en solid økning, helt til politikerne vedtok å forlenge søknadsfristen til 19. juni fordi flere idrettsorganisasjoner ikke hadde søkt innen fristen. Deretter ble midlene fordelt på nytt administrativt, uten noen ny høringsrunde. Det resulterte i at enkelte skolekorps kommer dårlig ut, og ser ut til å få tildelt mindre midler i 2017 enn i 2016, sier Herskedal.

Han mener det gir et dårlig signal for en kommune som har som mål å ligge på topp blant landets kulturkommuner, og som står ved inngangen til Musikkorpsenes år i 2018.

– Kultursjefen har lovt å etterbetale?

– Ja, men så langt mener vi det ikke er nok. Vi mener også denne saka reiser prinsipielle spørsmål rundt fordelingsar-

beidet, sier Herskedal.

– Musikkorganisasjonene har i mange år fått mer midler pr. hode under 19 år enn idretten. Er det rettferdig?

– Vi antar at det historisk sett har vært differensierte tilskudd ut fra kostnadsnivå. Det vi stiller spørsmålstegn ved, er at midlene blir fordelt flatt, uten noen diskusjon, sier Herskedal.

Lover økning til korpsa

Kultursjef Janny Meese forstår at Musikkrådet er skuffet på vegne av korpsene, selv om korpsene faktisk sitter igjen med størst økning av alle.

– Hva har skjedd når korpsene først blir innstilt til en solid økning, men etter administrativ behandling derimot får mindre midler i 2017 enn i 2016?

– Skjevfordelingen har vi lovet å rette opp i. Det var en feil fra vår side. Jeg lover at korpsene også skal få en økning i år. Disse midlene henter vi fra de nye tilskuddsordningene, sier Meese, og forklarer:

– I 2016 fikk idrett 80 kroner for alle under 19 år, kor 60 kroner og korps 240 kroner. I tillegg får korpsene 660 kroner for hver aspirantplass. Opprinnelig skulle alle organisasjonene få 310 kroner pr hode, en betydelig økning for alle. Da søknadsfristen ble utvidet og vi fikk 18 flere søknader, måtte vi redusere, og valgte å gjøre det etter samme prinsipp, altså å trekke ned tilskuddet likt pr. person, til 149 kroner. Det fikk en utilsiktet konsekvens for korpsene, som fra før hadde mer enn alle de andre organisasjonene, forklarer Meese.

– Hvorfor tildele midlene flatt?

– Vi beholder differensieringen på grunntilskuddene, men valgte å øke satsen for medlemmer under 19 år slik at det ble likt for alle. Fortsatt har musikkorganisasjonene desidert størst grunntilskudd. Etter denne fordelingen får musikkorganisasjonene 1153 kroner pr medlem mens idretten får 233 kroner pr. medlem.

– Hvordan vil midlene bli fordelt framover?

– Det er ikke gitt, og det vil vi evaluere. Vi har derfor invitert rådene til et møte 21. august, sier Meese.

Ønsker en plan

At kultursjefen nå lover at korpsa skal bli kompensert og få en økning fra fjorårets nivå, er godt nytt, sier Herskedal.

– Dette var nytt for meg. Nå gjenstår det å se hvor mye økningen faktisk blir, sier han, og legger til:

– Men fremdeles stiller vi spørsmål til prosessen og til den flate fordelingen. Vi mener det må være en plan for tildelingen framover, og ser fram til å være med på den prosessen.

Hans Kristian Herskedal.