Vestnes: Han har i løpet av to år sett at sommersesongen på Vestnes Fjordhotell har gått fra å nesten være minus, til å bli en stor inntektskilde.

– Det startet med at vi i 2015 registrerte oss på booking.com. Etter det har det strømmet på med ferieturister. Vi har virkelig kommet på kartet, sier hotellsjef Jan Tore Eik.

Han forventet at besøket skulle øke ytterligere fra fjoråret, men at veksten skulle bli så stor som 20–25 prosent hadde han ikke turt å se for seg.

– Dette er den beste sommeren vi har hatt – garantert. Det har vært tilnærmet fullt belegg hele sommeren, og det ser enda bra ut for august. Enda er det flere som har ferie ei stund til, særlig i Europa, sier han.

Majoriteten av turistene kommer fra Norge. Og mange fra Sverige. Pluss alle gjestene fra andre steder i verden.

Bilturister

– Vi har lite grupper. De typiske gjestene våre er folk som er på bilferie i Norge. De ser at vi ligger ganske midt i smørøyet om de skal gå Romsdalseggen, kjøre på Atlanterhavsvegen og Trollstigen. Ved hjelp av Google ser de at vi ligger passelig midt imellom alt, sier Eik.

Han forteller at de fleste blir ei natt eller to.

– Tidligere har det bare så vidt gått rundt her om sommeren. Nå er sommeren noe vi tjener penger på. Istedenfor å ta ut ferie må vi nå leie inn personale om sommeren, sier hotellsjefen.

Han forteller at det tradisjonelt har vært arbeidere til skipsverftene i Vestnes-området som har vært hovedkundene. Nå begynner det å bli flere bein å stå på.

– Vi har satset en del på kurs og konferanse, og vil fortsette med det. Og vi har klart å etablere oss i markedet for flere aktører. Det er godt at vi har flere kundegrupper, når verftsbransjen er litt mer usikker, oppsummerer Eik.

Fullt i Eidsvåg

En annen hotellsjef som er godt fornøyd med besøket i sommer er Per Olav Eidsæter som driver Eidsvåg Bed and Breakfast.

– Vi har grunn til å se optimistisk på framtida. Det har vært en ubetinget kjempesesong i sommer, med fullt hus nesten hver dag. August ser også ut til å bli rekord, sier han.

– Jeg tror vi ender på rundt 30 prosent økning, så vi har all grunn til å være veldig fornøyd med sommeren, fortsetter Eidsæther.

Han har 11 rom på gamle Eidsvåg Fjordhotell.

Folk på gjennomreise

– Jeg tror vi merker at det i hele Norge har vært en økning i turismen i år. Og for egen del føler jeg at vi har truffet med markedsføringa. Tilbakemeldingene vi får fra gjestene hjelper også, sier Eidsæter.

Han opplever også at de fleste gjestene blir en natt eller to, og er ofte på norgesferie langs kysten.

– Stadig flere Asia kommer og leier bil og kjører langs kysten. Samtidig er det mange MC-turister som stopper her, stort sett fra 40 årsalderen og oppover.

– De norske turistene ringer ofte og bestiller, mens de utenlandske turistene bestiller på nett, gjerne gjennom booking.com, oppsummer Eidsæther.

Når sommersesongen er over, kommer det mye arbeidsfolk som bor på hotellet fram til jul. I tillegg blir det fotball og pubkvelder i helgene.

Sjøl om det er fullt hotell i sommeren, vil Eidsæter vente litt med utbygging.

– Jeg vil heller bruke litt midler på å oppdatere hotellet, både på rommene og utvendig. Til neste sesong skal vi også se om vi kan legge opp til aktivitetspakker for gjestene, sier Eidsæter.

I sommer har det vært fullt hus nesten hver eneste dag hos Per Olav Eidsæter som driver Eidsvåg Bed and Breakfast. Foto: HUGO TINGVOLL