MOLDE: I sitt 90. år gir Arne Kristiansen, som har et liv som både sjømann og sjukepleier bak seg, ut diktsamlingen «Ord mellom oss».

– Det er faktisk min andre bok. I 2003 ga jeg ut «I livets huskestue», en slags opplevelsesbok eller biografi, forteller Kristiansen.

Han er opprinnelig fra Florø, men har vært bosatt mange år på Elverum og reist til den andre siden av jordkloden.

– Jeg dro som motormann og reperatør. Jeg var i Sør-Amerika, og med velferden for sjøfolk tilbrakte jeg flere år i India. Jeg møtte mange andre kulturer, mennesker og språk, og ble rik på opplevelser, forteller Kristiansen, som etterhvert utdannet seg til sjukepleier.

De ti siste årene har han bodd i Molde, der han fant igjen gamlekjæresten etter 50 år. – Vi giftet oss da vi var godt voksne, kan du si, humrer Kristiansen.

Glad i dikt

Den spreke 89-åringen har erfart at det aldri er for seint, ei heller å gi ut sine egne dikt. Hele 20 dikt har fått plass mellom to permer, sammen med flere av hans egne maleri.

– På Elverum var jeg aktiv i kunstforeninga, og i Molde har jeg også hatt utstilling. Jeg hadde ikke tenkt til å gi ut en egen diktsamling, men så var det en som leste de små diktene som hang ved maleriene mine. Han likte dem, og lurte på om jeg hadde flere, sier Kristiansen.

– Hvorfor skriver du nettopp dikt?

– Jeg er veldig glad i dikt. De er stemningsfulle og høytidelige, og du kan få sagt ting bedre i dikts form, forklarer Kristiansen.

– Hva handler diktene om?

– Det er mye natur. Alt fra bølgene som slår mot stranda til et tre som råtner i skogen. Jeg er opptatt av hvem vi er. Og av hvordan folk har det inni seg. Om de er lykkelige eller ulykkelige, sier Kristiansen, som er særlig glad i Bjørnson, både bondefortellingene og diktene, og de verdiene Bjørnson sto for.

Hilsen fra festivalsjefen

På baksiden av samlingen har han fått en hilsen fra Bjørnsonfestival-sjefen: «Arne Kristiansen har et godt blikk for verdien av å stoppe opp, ta inn omgivelsene og reflektere over situasjonen man står i til enhver tid», skriver Johild Kosberg Bredin.

Det setter Kristiansen stor pris på.

I en tid preget av politisk debatt om verdier, og om kristendom, mener Kristiansen at menneskesønnen Jesus kommer for lite fram.

– Vi trenger ikke fantasere om Guds rike. Det som er viktig, er Jesus sitt forhold til menneskene. Barmhjertighet, kjærlighet og medmenneskelighet. Guds rike finnes inne i oss, sier Kristiansen.

– Hvordan føles det nå som du sitter med samlingen i hånda?

– Jeg er lykkelig!, sier Kristiansen og legger til:

– Jeg har vært utrolig heldig i livet. Det tror jeg skyldes at jeg er positiv og glad i andre mennesker. Det holder meg frisk.