Hva betyr det å være norsk? Hvilke verdier er det viktig å kjempe for? Under Nordsjøfestivalen i Elnesvågen fikk nærmere 200 tilhørere følge politikerne debattere norske verdier.

Listhaug tar oppgjøret

– Altfor lenge har vi vært ettergivende overfor krefter som ikke vil etterleve norske verdier og måten vi lever på med frihet for enkeltindividet. Vi må sette foten for disse kreftene. Vi må forby barnehijab. Det er uakseptabelt at jenter ikke får ta videre utdanning eller at jenter i Norge blir utsatt for tvangsekteskap. Ytringsfriheten er også under press. Jeg håper flere vil ta et oppgjør med disse kreftenes innvirkning på norsk kultur og norske verdier, sier Fremskrittspartiets 1.-kandidat ved stortingsvalget, Sylvi Listhaug.

Listhaug, som også er innvandrings- og integreringsminister, benyttet debatten i Elnesvågen til å markere avstand til radikal islam. Hun ser også sammenhengen mellom innvandringen til Norge og innvirkningen økt innvandring får på norske verdier.

– Innvandringspolitikken blir viktig for utviklingen framover. Velferdsmodellen vår bygger på at det er penger i kassa, sa Sylvi Listhaug.

Mange har berøringsangst

– I paneldebatten sa du at vi i Norge har berøringsangst for å nærme oss et oppgjør med radikal islam. Hva legger du i det?

– De aller fleste muslimer og andre ikke-vestlige støtter opp om de norske verdiene, men dessverre er det for mange som ikke gjør det. Vi vet at det er islamske miljøer i Norge som ikke støtter våre frihetsverdier. Det er uakseptabelt at unge jenter må bruke hijab. Alle partier sier de er imot, men kun Frp vil forby det. Jeg var nylig i Sarpsborg der jeg tok et oppgjør med en imam og hans ytterliggående islamistiske holdninger. Jeg gikk flere runder med meg sjøl før jeg reiste til Sarpsborg, men jeg mente det var riktig å gjøre, forteller Listhaug til Romsdals Budstikke.

– Handler kampen mot radikal islam om likestilling eller om å begrense innvandringen?

– Det er på mange måter to sider av samme sak. Det aller viktigste når folk kommer til Norge, er at de blir sjølberga, med jobb etc. Men vel så viktig er det at de som kommer til Norge aksepterer, respekterer og etterlever verdiene det norske samfunnet er bygget på, sier hun.

Terrorangrep

Sylvi Listhaug viser til at det har vært en rekke terrorangrep de senere årene av personer med denne type holdninger.

– Oppgjøret mot denne typen krefter handler om å stå opp for norske verdier, og si klart og tydelig ifra at skal man bo og leve i Norge må man etterleve dem. Det gjelder uavhengig av hvilken bakgrunn man har, sier Listhaug.

Vil samarbeide med KrF

De siste dagene har ordvekslingen mellom Sylvi Listhaug og Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide, preget nyhetssidene i media.

– Er det enklere å ha et avklart forhold til Kristelig Folkeparti i Møre og Romsdal enn på landsplan?

– Jeg mener vi kan samarbeide videre med KrF på alle plan. Vi har fått til mye i lag, blant annet økt penger til hjelp blant mennesker i nød og katastrofe med 50 prosent. Resten av valgkampen skal vi vise hva vi kan få til i lag. Skytset skal vi rette mot Arbeiderpartiet, og hindre at Jonas Gahr Støre blir statsminister, sier Sylvi Listhaug.

Sp støtter folkekirka

Under verdidebatten i Elnesvågen ble Listhaugs utspill kommentert av blant andre Jenny Klinge (Sp) og Yvonne Wold (SV).

– Jeg er enig i å slå ned på lederskap som hindrer likestilling. Men Frp tegner et bilde av Norge som et strengt religiøst land. Det stemmer ikke. Vi er en raus, tolerant nasjon med verdier som likeverd og likestilling. Senterpartiet står bak den norske folkekirka. det er beste måten å bekjempe mørkemenn på, sa Klinge.

– Den reelle trusselen med Frps politikk er at vi får et kaldere samfunn med Frp, sa Yvonne Wold.

Steinar Reiten (KrF) utfordret Listhaug ved å spørre om det er i tråd med Frps kristne verdier å åpne opp for søndagsåpne butikker Og om Frp forsvarer abort på tvillingfoster?

Forskjells-Norge

Else-May Botten (Ap) pekte på at forskjellene i Norge blant folk har økt under Høyre/Frp-regjeringa. Hun trakk fram verdiene Ap bygger sin politikk på; solidaritet, fellesskap og likhet.

Til dette repliserer Sylvi Listhaug:

– Den største grunnen til økende uliket er ikke-vestlig innvandring. Mange innvandrerbarn lever under dårligere økonomiske kår fordi familiegjenforening skjer før det er noen klar til å forsørge barna, sier Listhaug.

Miljøpartiet De Grønnes 1.-kandidat, Lage Nøst, er enig med Listhaug i at det er grunn til bekymring for radikal islam .

– Men den største trusselen mot våre norske verdier er det materialistiske forbrukerjaget. Vi har blitt en generasjon av fråtsere, sier Lage Nøst.

Det er ikke er oljen og Arbeiderpartiet som har skapt det gode landet Norge er, men de kristne verdiene, sier førstekandidaten for Partiet De Kristne, Øyvind Aardal. Foto: Richard Nergaard