Det er ingen parti som flagger omkamp om Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. På spørsmål fra debattleder Ole Bjørner Loe Welde under Nordsjøfestivalen lørdag, var det tverrpolitisk enighet om å få bygget fellessjukehuset på Hjelset. Svarene viste at det er støtte fra alle politiske parti til å gi Sjukehuset Nordmøre og Romsdal penger til å komme i gang med byggearbeidene i 2018.

– Det viktigste vi gjør, er å sørge for at spaden blir satt i jorda i 2018. Da må finansieringen komme i statsbudsjettet for 2018. Vi må ikke begynne å lage usikkerhet rundt strukturen på sjukehustilbudet, sa Helge Orten (H) og hintet til Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Avklaring fra Ap og Sp

De to opposisjonspartiene kvitterte på Ortens utfordring.

Arbeiderpartiets Else-May Botten la enhver tvil om hvor Ap står i sjukehussaka til side.

– Arbeiderpartiet vil bygge fellessjukehuset. Det blir null omkamp. Ingen bremsespor blir å se etter oss i denne saka, sa Botten.

Også Jenny Klinge (Sp) understreket at partiet står bak fellessjukehuset. Ni parti deltok i paneldebatten under Nordsjøfestivalen; Frp, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet, Høyre, SV, Miljøpartiet de grønne, Senterpartiet og Partiet De kristne.

Krever barneavdeling

Ett krav var politikerne samstemte om: Fellessjukehuset skal inneholde barneavdeling.

– Direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal burde ha sagt: «Ja, vi skal ha barnelege i vakt på fellessjukehuset». Da hadde mye av diskusjonen vi nå opplever rundt fellessjukehuset, vært lagt død, sa Helge Orten.

Jenny Klinge (Sp) understreket at hun ønsket er sterkest mulig fellessjukehus, men så lenge helseforetaket ikke har fortalt hva sjukehuset skal inneholde, mente Klinge at man ikke må selge sjukehusbygget i Kristiansund, for det kan bli behov for å la pasienter som har vært operert som dagbehandling, få sengeplass over natta i Kristiansund dersom sengekapasiteten på Hjelset ikke blir stor nok. Da kan Kristiansund fungere som et avdelingssjukehus, har Sp sagt.

– Hva er forskjellen på et avdelingssjukehus og et distriktsmedisinsk senter? spurte debattleder Loe Welde.

– Vi har ikke sagt hva et avdelingssjukehus skal inneholde. Barneavdeling skal det være på Hjelset. Det er meningsløst at det skal være barneavdeling i Kristiansund i stedet for på Hjelset, sa Jenny Klinge.

Else-May Botten fulgte opp:

– Det er et folkekrav at det skal være barneavdeling på Hjelset. Jeg synes det var sløvt av statsminister Erna Solberg å stå sammen med direktør Remme på sjukehustomta på Helset uten å kreve barneavdeling, sa Botten.

Nærmere 200 tilhørere fulgte den 70 minutter lange politiske debatten under Nordsjøfestivalen i Elnesvågen lørdag. – Imponerende, kommenterte debattleder Ole Bjørner Loe Welde. Foto: Richard Nergaard