Statsminister Erna Solberg gleder seg over tall som viser at arbeidsledigheten i landet går ned. Denne uka var Solberg i Molde, der hun blant annet holdt valg- appell foran flere hundre mennesker på Moldetorget. Etterpå fugte Romsdals Budstikke Erna Solberg på ferjeturen fra Molde til Vestnes.

– Kan arbeidsledighetskrisa avlyses når tall fra SSB viser at ledigheten gikk ned fra 126.000 i april til 120.000 personer i mai?

– Jeg sa aldri at vi hadde en nasjonal arbeidsledighetskrise i Norge da nedturen i oljesektoren startet. Men for enkeltmennesker som ikke kommer seg i jobb, er krisen reell. Nå ser vi at arbeidsledigheten i landet avtar, men noen kommuner er fremdeles hardt rammet, for eksempel kommuner med hjørnesteinsbedrifter som har fått merke virkningene av nedgangen i oljesektoren. Derfor har det vært viktig for denne regjeringen å sette inn tiltak for å motvirke ledigheten, sier Erna Solberg.

Normal vekst i 2019?

– I denne prosessen har jeg registrert at opposisjonen mest har vært kommentatorer. Lite nytt har kommet derfra. Vi tok unna da krisen var kraftigst. Nå ser vi at veksten tar seg opp igjen. I begynnelsen av 2019 tror jeg vi er i en tilnærmet normalsituasjon igjen, sier hun.

Kritikken fra Arbeiderpartiet om at regjeringen gjorde for lite og for seint, avviser hun.

– Jonas Gahr Støre holdt talen sin på Arbeiderpartiets landsmøte våren 2015. Da hadde nedturen i oljenæringene startet. Men Støre nevnte ikke ledigheten med ett ord, sier Solberg.

Nei til økt skatt

Statsministeren vet at skatt er tema i årets valgkamp.

– Hva kan folk vente seg av endringer i skatter og avgifter dersom Høyre fortsetter i regjering?

– Med Høyre i regjering vil det fortsette med et lavere skattenivå. Tallet er ikke viktig, men retningen er viktig. Og våre skattelettelser retter seg inn mot én ting: Å skape jobber. Jeg registrerer at Arbeiderpartiet sier deres forslag om å øke skattene bare vil bety rundt tre hundre kroner mer i måneden for en person med inntekt på rundt 600.000 kroner. Men 3.000 kroner mer i skatt, det er litt penger det for en familie, sier Erna Solberg.

Kritiserer Senterpartiet

– Senterpartiet går til valg på å reversere reformer, for eksempel kommunereformen, der kommuner har blitt slått sammen mot sin vilje. Hva er Høyres svar på endringene som varsles?

– Dette er kjernen i valget i år: Valget står mellom dem som gjøre endringer og som tåler å stå i en støyt, og dem som motsetter seg endringer. Senterpartiet har alltid vært et nei-parti. Jeg synes det blir dumt dersom de får handa på rattet. Da tråkker Senterpartiet ned bremsepedalen og Norge står bom stille, sier Solberg og viser til det nye, statlige vegselskapet som leverer resultat på lavere kostnader og kortere byggetid.

Ved forrige stortingsvalg, høsten 2013, gjorde Erna Solberg et brakvalg på Vestlandet. Da Arbeiderpartiiet åpnet valgkampen i sommer, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at Ap vil bruke mer tid på å vinne Vestlandet.

– Blir årets valg avgjort på Vestlandet, Erna Solberg?

– Alle stemmer teller, uansett hvor i landet velgerne bor. Arbeiderpartiet har sagt at de skal vinne Vestlandet. Også for vår regjering er Vestlandet viktig, for både Hordaland, Rogaland og Møre og Romsdal er sterke fylker for dagens regjering. Men vi skal ha respekt for velgerne, uansett hvor i landet de bor.