MOLDE: Det er selskapet Ber Bygg- og eiendomsrevisjon AS i Oslo som, på oppdrag fra Helse Møre og Romsdal, har foretatt en gjennomgang av eiendommene på Lundavang i Molde. De samlete arealene helseforetaket eier på Lundavang og naboområdene, utgjør til sammen 96.600 kvadratmeter.

Konsulentselskapet leverte sin korrigerte rapport med verdivurdering 4. januar i år. Verdien av eiendommene, inkludert dagens sjukehusbygg, er satt til 268 millioner kroner.

Verdivurderingen innebærer at dersom man ikke tar med bygningene, så er verdien av arealet vurdert til drøyt 2,7 millioner kroner per mål.

Ikke fritt fram

Men Helse Møre og Romsdal har gjort Molde kommune oppmerksom på at det ikke fritt fram å disponere eiendommene som man vil.

Drift- og eiendomssjef i Helse Møre og Romsdal, Mona Aagaard-Nilsen, opplyser at det gjennom Samhandlingsreformen er knyttet vilkår til videre bruk av bygninger når helseforetakene avhender dem.

– Det ligger føringer fra Samhandlingsreformen når det gjelder de deler av eiendommen der det er bygninger som benyttes til pasientrettet virksomhet. Dette er nasjonale føringer som er beskrevet i stortingsmelding 47 fra 2008/2009. Føringene innebærer at pasienter skal ha goder i bygningene, forklarer Aagaard-Nilsen.

Kommunen er informert

Helse Møre og Romsdal har gjort Molde kommune oppmerksom på at det knytter seg vilkår til eiendommene. I et brev fra helseforetaket til Molde kommune 18. mai i år skriver Helse Møre og Romsdal:

– Kommunen anmodes om å vurdere behovet for erverv av eiendommene i henhold til intensjonene i Samhandlingsreformen.

Føringene fra stortingsmeldingen om samhandlingsreformen betyr at når det offentlige selger bygninger der det har vært drevet for eksempel sjukehus eller legevakt, må det vurderes om kommunen, som er kjøper, har behov for å benytte bygningene til helseformål som kommer pasienter til gode.

– Hvordan blir det hvis kommunen ikke tenker å benytte sjukehusbygget videre til helseformål, men heller rive det og eventuelt lage boliger på området?

– Avviker man fra føringene som ligger i Samhandlingsreformen, kan andre salgssummer bli aktuelt, sier Aagaard- Nilsen.

Helse Møre og Romsdal har delt eiendommene på Lundavang-området inn i fem objekt som kan selges uavhengig av hverandre. For eksempel er Stuevollen boligområde, der det i dag står flere større bygninger som brukes til personalboliger, ikke underlagt føringene i samhandlingsreformen om videre bruk.

Skaffer egenkapital

For Helse Møre og Romsdal vil et salg av eiendommene på Lundavang gi en betydelig salgsinntekt. Inntektene fra et salg av dagens sjukehuseiendommer i Molde, kan bli et bidrag til egenkapitalen når helseforetaket skal finansiere Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, med nytt sjukehus på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund.

Av en totalkostnad for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal på 4,2 milliarder kroner, er det søkt om lån fra staten på 3,5 milliarder kroner. Det betyr at Helse Midt-Norge, som står ansvarlig for å finansiere nysjukehuset, må skaffe rundt 700 millioner kroner i egenkapital.

Mona Aagaard-Nilsen i Helse Møre og Romsdal. Foto: Ida Hundvebakke