Vi møter Mads Vidar Øyen på Sellanrå skole, to uker før skoleplassen og klasserommene igjen skal fylles med rundt 300 elever. 29-åringen fra Snåsa begynte som kontaktlærer for en av 6.-klassene ved skolen i fjor, og skal nå følge de samme elevene fram til utgangen av 7. klasse.

– Jeg var egentlig fast bestemt på å bli ungdomsskolelærer, men etter å ha vikariert på ulike barneskoler, fristet det å undervise på disse klassetrinnene. Barn i denne alderen er artige, sier Øyen, utdannet adjunkt med opprykk.

Fra tømrer til lærer

Sammen med kjæresten Karen Marie Eidem Skaret (27), flyttet han i fjor høst til hennes heimsted, Eide.

– Vi møttes da vi gikk i samme klasse sisteåret ved Lærerhøgskolen i Trondheim. Etter dette tok vi begge tilleggsutdanning i Levanger. Da vi var ferdigutdannet, ønsket vi å bevege oss til Karen Maries heimtrakter. Vi var ganske fleksibel på hvor vi skulle jobbe, og søkte på lærerjobber i både Eide, Fræna og Molde. Valget falt til slutt på Molde, da rektor Kjell Petter tilbydde meg en jobb ved Sellanrå skole.

– Hvorfor lærer?

– Jeg er faktisk utdannet tømrer, så vegen har ikke vært helt rett fram. Etter videregående, hvor jeg gikk byggteknikk, tok jeg ett år på Hurdal Verk folkehøgskole. Jeg trivdes veldig godt, og søkte derfor på en stipendiatstilling på samme skole. Det var nok først da lærerinteressen begynte å blomstre. Jeg synes det er spennende å jobbe med mennesker. Ingen dag er lik, og det trives jeg godt med.

Rom for å stille spørsmål

Jobben på Sellanrå skole er den første, faste lærerjobben Øyen har hatt.

– Det har vært mye nytt å sette seg inn i. Du kan forberede deg så godt du bare vil, men å gå fra student til lærer er nok alltid en stor overgang. Jeg var en del ute i praksis da jeg studerte, og her fikk jeg små smakebiter av hva jeg kunne forvente meg som lærer. Det var først da jeg sto alene i klasserommet foran 26 elever i fjor høst, at jeg forsto ansvaret og omfanget av jobben.

– Hvordan vil du oppsummere skoleåret?

– Det har gått veldig greit. Jeg har vært på et svært bra team. Å være omringet av flinke folk som støtter deg i rollen, er en suksessfaktor. Alle kollegaene mine har vært hyggelige og behjelpelige fra dag én. Det har alltid vært rom for å stille spørsmål.

Blåkledde elever

I tillegg til gode kollegaer, synes Øyen at elevene er det mest givende med lærerjobben. Han har allerede notert seg at de små har mye humor.

– Jeg kommer fra Trøndelag, og heier selvfølgelig på Rosenborg. I begynnelsen misjonerte jeg litt for laget, men det skulle jeg ikke ha gjort. En morgen da jeg kom til første time, ble jeg møtt med store smil og et helt blått klasserom. Absolutt alle elevene hadde kledd seg ut i supporterutstyr fra Molde. Flere hadde vært hos slektninger for å låne gullskjerf og drakter. Da måtte jeg bare flire, og skrinlegge håpet om å verve de over til Kjernen.

Positiv til nye mobberegler

Sjøl om Øyen opplever mye humor på skolen, er ikke det tilfellet for alle. Hvert år er det mange elever som gruer seg til skolestart på grunn av mobbing.

– Det er trist at enkelte elever gruer seg til å gå på skolen. En av de viktigste rollene vi lærere har, er å jobbe for at ingen skal ha det slik. Vi skal passe på at alle gleder seg til en ny skoledag, og at elevene sitter igjen med mange gode opplevelser fra tida på skolebenken.

– Hvordan skal dere lykkes med dette?

– Det er viktig å skape et godt og trygt miljø i klassen. Foreldre og lærere må også samarbeide. Vi alle vil jo bare det beste for barna, så vi må spille på samme lag. Jeg føler og håper at vi lykkes med dette på Sellanrå.

1. august trådte nye mobberegler i kraft. Nå kan elever og foreldre ta direkte kontakt med Fylkesmannen dersom de mener skolen gjør for lite i mobbesaker. Ifølge reglene skal det nå være nulltoleranse mot mobbing.

– Hvis de nye reglene kan bidra til å avdekke og stoppe mobbing, er dette bare positivt i mine øyne, sier Øyen.

Høge krav og forventninger

Sjøl kan 29-åringen fra Snåsa se tilbake på noen fine år på både Vinje skole og Grong videregående skole.

– Tror du lærerne bidrar til hvilke inntrykk og minner elevene sitter igjen med fra skoletida?

– Så absolutt. Det er jo noen lærere man husker ekstra godt, som man aldri glemmer. Det gjelder for så vidt ikke bare lærere på barneskolen, ungdomsskolen og videregående, men også de du møter gjennom videre utdanning.

– Hva vil du si er den største forandringen i skolen fra du sjøl var elev?

– Jeg tror elevene i dag har mye høgere krav og forventninger til seg sjøl, og føler de må prestere til enhver tid. I tillegg til å være perfekt i virkeligheten, ønsker de også å framstå perfekt på sosiale medier. Da jeg var ung, hadde vi ikke mobiltelefoner. Nå er dette noe vi lærerne må bruke mye tid på. Vi tar opp temaet både i klasserommet og på foreldremøter. Mye av mobbingen foregår på disse kanalene, og kan være vanskelig å oppdage for oss voksne.

Klar for nyskolen

Samtidig som Øyen begynte som kontaktlærer på Sellanrå skole, flyttet 4.–7. klasseelevene inn i brakkeriggen. Her skal de være også det kommende skoleåret, før nyskolen står innflyttingsklar neste høst.

– Å undervise i brakkeriggen har gått greit. Det er trangere enn hva det vil bli på nyskolen, så vi gleder oss til den står klar. Nå håper jeg at dette skoleåret blir like bra som det forrige, og at elevene er like engasjerte og positive.

Trofast mot Rosenborg

Frem til nå har Øyen og kjæresten bodd på Eide. 1. august overtok de nøklene til en sentral leilighet i Molde.

– Vi valgte å flytte til Molde for å få kortere reiseveg til jobb. Karen Marie jobber faktisk på Bekkevoll ungdomsskole. Det var ikke før etter vi begge hadde takket ja til jobbene, at vi innså hvor nærme skolene lå hverandre.

Så langt har Øyen fått et godt inntrykk av både Eide og Molde.

– Jeg må likevel ærlig innrømme at jeg, som den erketrønderen jeg er, aldri hadde sett for meg å ende opp i Molde. Det var nok noen av kompisene mine som ble litt overrasket da jeg fortalte hvor jeg skulle begynne å jobbe.

– Hva med fotballen – har du blitt Molde-supporter?

– Jeg har nok sett flere Molde-kamper enn tidligere. Men under kampen nå på lørdag finner du meg helt klart sammen med bortesupporterne.