– Jeg har alltid vært kjent for å være ei strikkedame, og har jeg har strikket mye både til meg selv og ungene. Men så ble barna voksne. For vel 15 år siden begynte jeg med slike grytekluter, sier Mariann Harneshaug, opprinnelig fra Harøya, nå bosatt i Bodø.

Harneshaug er anestesisjukepleier hjemme i Bodø, og har har hatt en liten gjesteopptreden ei uke på Molde sjukehus. Nå sitter hun på Fole Godt og viser fram flere varianter av gryteklutene. 57 oppskrifter har blitt med i boka, noen av dem med en liten historie knyttet til seg. Hvor mange kluter hun har strikket totalt tør hun nesten ikke tenke på, men det har blitt flere hundre.

– Jeg fant ut at dette er et så godt og gjennomarbeidet produkt at flere måtte få vite om det. Dessuten er vi jo midt inne i en strikkeboom, sier Harneshaug, som raskt fikk napp hos Kagge forlag, der boka ble gitt ut i fjor.

– Hva skyldes strikkedillaen, tror du?

– Alt går i sirkler, også trender. Og jeg tror vi er opptatt av det kortreiste, og det vi kan skape selv, sier Harneshaug, som i september er invitert til sin aller første strikkefestival, Lurøy strikkefestival på Onøy utenfor Helgeland.

– Der møtes visstnok fire-fem hundre mennesker for å strikke. Det er ganske sprøtt å tenke på.

Lyset fra Ona Fyr

Motivene til gryteklutene henter Mariann Harneshaug i naturen. Her er fisk, lyset fra Ona fyr og vikingskip, men også striper og andre nærmest grafiske mønstre.

– Jeg tegner mønster på papir, for det kan jeg ha med meg hele tida. Ideer kan dukke opp overalt, forteller Harneshaug, som kan få tilsendt bilder fra ivrige strikkere som har strikket klutene i andre farger eller med sin egen vri.

– Hvor avanserte er klutene å strikke?

– De strikkes på rundpinne, og i bomullsgarn, som er mer utfordrende enn for eksempel ull. Det ser nok enklere ut enn det er. For å få mønsteret riktig må kluten være noen centimeter lenger enn den er bred. Noen er krevende, mens andre mønstre er kjempeenkle, for eksempel de med rene striper, sier Harneshaug.

Strikkebok i tre tusen eksemplarer

Den strikkeglade sjukepleieren, som alltid har vært interessert i design, klær og farger, er glad for at boka, som rett og slett heter «Strikk grytekluter» og er trykket i 3.000 eksemplar, ble slik hun ville ha den.

– Jeg synes både forlag og fotograf har gjort en god jobb. Det var viktig for meg at det ble «min bok», sier Harneshaug, som ikke har utnyttet sosiale medier som Instagram og Facebook med gryteklutene sine.

– For meg er det en hobby, som både har en kreativ og en mental side, sier hun.

– Hva blir det neste? Jobber du med flere strikkeprosjekt?

– Nå skal jeg lande dette med gryteklutene først. Og så tror jeg kanskje jeg skal strikke noe helt annet, sier hun.

Ved å strikke to kluter i ulike farger får du både en økonomisk bruk av garn og en fin effekt. Motivet med rorbuer fant Mariann på en båttur utenfor Bodø. Foto: Vera Henriksen