– Aller først, hvordan er årets sommerferie?

– Den har blitt spesiell. Veldig mye bank. Så langt bare en uke, og den ble tilbragt hjemme. Ligger an til at det blir ferie tidlig på høsten. Fusjonsarbeidet med Nesset sparebank med knappe tidsfrister har tatt sin tid. Blir kanskje til at varmere strøk oppsøkes. Kommer an på hvordan sommeren blir her.

– Har du et sommerminne som du aldri glemmer?

– Det må kanskje være i barndommen når vi tilbragte mye tid hos besteforeldrene på Nerland ute ved Hustavika, et gammelt småbruk med hesjing og dyr på garden, fisking av laks i Hustadelva. Husker ikke annet enn at det bare var fint vær den gangen.

– Har du en sommerforelskelse du tør å dele med våre lesere?

– He-he. Nei, det har jeg ikke. Tror det blir for komplisert.

– Klarer du å følge opp myndighetenes anbefaling om minst tretti minutter fysisk aktivitet daglig?

– Nei, kanskje ikke daglig, men jeg har blitt mer og bevisst på at jeg må være mer fysisk aktiv. Jobben som banksjef er alt for stillesittende. Jeg trives i Moldemarka, kjenne pulsen stiger og svetten kommer. Mest gåing, men også litt jogging innimellom, ikke helt regelmessig, men flere ganger i uka og fjellturer i helgene i nærområdet.

– Har du noe spesielt forhold til Nordsjøfestivalen?

– Jeg synes det er et veldig bra tiltak som skaper god sommerstemning i Elnesvågen. Jeg er ikke mer engasjert enn at jeg stikker innom. Banken er sjølsagt en bidragsyter, og det er jeg glad for at vi får være. Vi liker å støtte gode lokale aktiviteter.

– Har festivalen noen betydning for Elnesvågen og Fræna?

– Ja, det har den helt klart. Elnesvågen har ellers ikke noe spesielt som skjer om sommeren. Festivalen er den store begivenheten. Den skaper aktivitet og liv og røre som betyr mye.

– Hvordan har tiden som banksjef vært fram til nå?

– Det nærmer seg fem år siden jeg tok fatt på jobben. Det er arbeidsomt og krevende å skulle lede en liten bank. Vi har få personer å fordele oppgaver på. Det betyr at vi må sette oss inn i veldig mye. Myndighetenes krav til rapportering har økt betydelig den tiden jeg har ledet banken.

– Økt krav til rapportering er vel det motsatte av det regjeringen sier de står for?

– Veldig mye at det som kommer er EU-reguleringer som må følges opp også i Norge. En stor del av dette er med utgangspunkt i situasjonen for storbanker, men også vi må følge opp de kravene som stilles. Jeg skulle ønske at det ble gjort vurderinger om det som er nødvendig for en stor bank også må følges opp av en liten bank som vår. Slike krav er også en årsak til at fusjon er noe vi har jobbet med. I tillegg til at vi ønsker å bli en enda mer slagkraftig bank for Romsdalsregionen.

– Hva med framtiden når du nå også blir sjef for Nesset sparebank?

– Det blir spennende å skulle være med og etablere en ny bank for Rromsdalsregionen og sørligere deler av Nordmøre. Det er mange formaliteter og tekniske ting som må på plass. Jeg gleder meg til å gå ut til kundene og skulle tilby en ny bank. Kanskje er det næringslivet som først og fremst vil merke at de har fått en ny regionbank. For meg som sjef stiller det krav om at jeg må være mer tilgjengelig for våre cirka 50 medarbeidere på de tre stedene Elnesvågen, Eidsvåg og Molde. Det blir krevende, men jeg gleder meg. Jeg tror det kommer til å bli artig. Målet er at det meste skal være på plass til 1. januar 2018.

– Hvorfor fikk dere ikke med Sunndal sparebank, og kanskje andre i samme slengen?

– Hovedårsaken til det er at det komplisert nok å skulle slå sammen to banker. Vi og Nesset har snakket sammen. Vi tenker at det er nok krevende nå. Jeg skal ikke utelukke at det skjer mer i framtiden, men nå har vi ingen slike planer. Vi ser at det er en generell trend at stadig flere småbanker snakker sammen om fusjon.

– Har ordføreren hatt en mer krevende jobb som skal slå sammen kommuner enn du som skal slå sammen banker ?

– Jeg har ikke oversikt over ordførerens jobb om hvor krevende hun har hatt det. Jeg opplever et veldig stort lokalt engasjement om bankene. Det er mange interesser i en lokal sparebank som vi må ta hensyn til. Mange er opptatt av bankens posisjon i lokalsamfunnet. Banken er viktig aktør lokalt på mange forskjellige måter. Men jeg tror nok at ordføreren har hatt en mer krevende prosess. Ikke minst det at ordførerens arbeid er mye mer i offentlighetens søkelys.

– Hva er det beste med Fræna?

– Jeg liker veldig godt folket og folkets lynne. De er direkte og seg sjøl. At dialogen er direkte og åpen setter jeg pris på. Tror de er preget av kystkulturen og nærheten til havet. Fjord og fjell og storhavet er også noen av kommunens viktige kvaliteter. Fræna har en flott beliggenhet i forhold til Molde. Bare en liten halvtime unna finner vi byen med alle dens muligheter.

– Så litt storpolitikk. Hva tenker du om at Storbritannia melder seg ut av EU?

– Det synes jeg er synd. Jeg tror ikke Europa er kjent med en fragmentering når vi ser utviklingen i verden. Jeg tror det er bra av Europa kan stå mest mulig samlet når vi ser det som skjer i Russland, USA og Midtøsten. Jeg har mine betenkeligheter i forhold til det som skjer i EU, men jeg tror ikke løsningen er å splitte opp Europa.

– Hva synes du om jobben som Donald Trump har gjort så langt?

– Den synes jeg er lavmål. Elendig er beskrivelsen som passer best. I valgkampen var det mange store ord. Det virker som han er i ferd med å innse at det kan bli vanskelig å iverksette dette i praktisk politikk. Synd at dette er den beste mannen Amerika kan klare å finne til den kanskje viktigste politiske posisjonen i verden. Egentlig helt utrolig at det ble slik. President Trump er en bajas.