Når Helse Møre og Romsdal flytter sjukehusvirksomheten som i dag foregår på Lundavang i Molde til det nye fellessjukehuset på Hjelset, har ikke helseforetaket lenger bruk for det sentrumsnære området i Molde. Etter planen skal nysjukehuset på Hjelset stå ferdig årsskiftet 2021-2022, med testing og deretter innflytting våren 2022.

Tilsvarer 16 fotballbaner

Arealene helseforetaket eier på Lundavang, er store. Ifølge eiendomsdirektør Mona Aagaard-Nilsen i Helse Møre og Romsdal er det samla arealet på 96.600 kvadratmeter.

For å gi et bilde på hvor store areal man snakker om på Lundavang, tilsvarer det 16 fotballbaner!

Delt inn i fem eiendommer

Det som er klart, er at Helse Møre og Romsdal ønsker å selge eiendommene. Eiendommene er delt opp i fem ulike parseller:

1. Stuevollområdet der helseforetaket i dag har personalboliger for sjukehusansatte. Området er på 19.000 kvadratmeter.

2. Arealene der dagens sjukehusbygg står, pluss apotekbygget. Til sammen cirka 30.000 kvadratmeter.

3–5. Arealene der det tidligere sjukehotellet i Bjørnstjerne Bjørnsons veg lå. Pluss arealene på Sagbakken, vest for sjukehusbygget. Der er det blant annet er administrasjonsbygg og helikopterlandingsplass, totalt cirka 37.000 kvadratmeter.

Kommunen er parat

Hva skal Lundavang-arealene brukes til? Skal dagens sjukehusbygg rives? Skal det bygges om til boliger? Skal det fortsatt være ulike former for pasientbehandling der?

Ordfører Torgeir Dahl sier til Romsdals Budstikke at Molde kommune er svært interessert i å få hånd om arealene.

– Vi har signalisert til Helse Møre og Romsdal at vi er åpen for å forhandle om kjøp av eiendommene når som helst, sier ordfører Dahl.

– Hva ser du for deg at Lundavang-området kan brukes til?

– Dette er et fenomenalt område. Området ligger sentrumsnært. Det er en ressurs som kan utvikles til et unikt område i byen. Først og fremst kan området reguleres til boliger. Jeg ser ikke for meg at det bygges eneboliger på et sentralt område; heller konsentrert bebyggelse, sier ordføreren.

For noen år siden laget Kosbergs Arkitektkontor skisser for hvordan Lundavang-området kunne utvikles med ulike typer boliger. Der inngikk dagens sjukehusbygg til boligformål.

– Ser du for det at dagens sjukehusbygg kan benyttes til boliger, og bli Moldes nye høgblokk?

– Det tør jeg ikke si. Sjukehusbygningen er et betongbygg som har sine utfordringer med tanke på ombygging. Hvorvidt sjukehusbygningen kan videreføres helt eller delvis, blir ett av de interessante spørsmålene.

Lundavang-området er kupert, sørvendt og byr på mange muligheter. Området omtales av lokalpolitikere som «indrefileten i Molde».

– Hvor mange boliger kan det bli plass til på Lundavang?

– Mye mer enn hundre boliger, svarer Dahl.

Handelen avgjøres til våren?

Molde kommune har hatt jevnlig kontakt med helseforetaket som skal avhende eiendommene. Den 16. juni i år meldte Molde kommune formelt sin interesse for eiendommene. Blir kommunen og helseforetaket enige, kan en handel skje forholdsvis raskt.

– Kommunen vil gi tilbakemelding om at det er aktuelt for kommunen å gå videre med et eventuelt kjøp i løpet av første kvartal 2018, skriver rådmann Arne Sverre Dahl og kommunalsjef Eirik Heggemsnes i et brev 16. juni 2017 til helseforetaket.

En av de fem eiendommene, «Sykehotellet» i Bjørnstjerne Bjørnsons veg 45, kan bli solgt av Helse Møre og Romsdal tidligere enn de øvrige fire eiendommene. Molde kommune har bedt om å få gå gjennom dette bygget før kommunen vurderer om den skal gå videre i kjøpsprosessen rundt «Sykehotellet».

Inspirert av Borås

Ordfører Torgeir Dahl forteller til Romsdals Budstikke at kommunen er inspirert av hvordan den svenske vennskapsbyen Borås har utviklet et tidligere industriområde til å bli et svært attraktivt sentrumsområde.

– Borås hadde tradisjoner som gammel tekstilindustriby. Mange gamle industrihaller lå som åpne sår i bybildet. Men områdene var en ressurs fordi de lå så nær sentrum i Borås. Kommunen tok initiativ til å få utviklet områdene, og de framstår i dag som attraktive. Molde kan lære av Borås, for sånn ser jeg Lundavang-området også, sier Torgeir Dahl.

Han legger til:

– Vi kan ikke la Molde by ekspandere kun østover og vestover. Vi må også prøve å utvikle områdene som er sentrumsnære, sier Dahl.

– Lundavang-området kan gi plass til mye mer enn hundre boliger, i form av konsentrert bebyggelse, sier ordfører Torgeir Dahl som ser store muligheter for å utvikle det sentrumsnære byområdet. Foto: Richard Nergaard