MOLDE: Fra å handle om dispensasjon til omstridte hybler i fjor, handler det nå om retten til sjøen foran, for det nye næringsbygget til Byggspesialisten A. Hammerø AS på Cap Clara.

Saksøker båthavnlag

For å realisere planene krever Byggspesialisten at båthavnlaget flytter den såkalte brygge 3 fra sjøområdet som de mener tilhører strandeiendommen.

Firmaet ga båthavnlaget frist til 1. juni til å flytte bryggen slik at de kunne starte sin utbygging. Slik gikk det ikke.

Denne uka stevnet utbyggeren Cap Clara Småbåthavn SA inn for Romsdal tingrett.

– Saka dreier seg om uenighet når det gjelder utøvelse av A. Hammerø AS sin eiendomsrett i forhold til Cap Clara Småbåthavn SA, opplyser advokat Øyvind Riise i Wold & Co til Romsdals Budstikke.

Foto: Erik Birkeland

Misliker privatisering

Den 56 år gamle småbåthavna med 247 plasser leier området av Molde kommune i en festeavtale som går til 2023.

Den forutsetter at området brukes til småbåthavn og at laget er tilgjengelig for alle båtinteresserte bosatt i kommunen.

At byggefirmaet vil etablere en brygge med private plasser inne i havnebassenget de i dag disponerer fullt ut, faller dem derfor tungt for brystet.

Byggspesialisten peker på sin side på at de opplever seg innesperret av bryggen, og at de som eier kan bruke strandretten som de vil.

Styret i Cap Clara Småbåthavn har derfor sagt fra til kommunen og Byggspesialisten at de ikke kan akseptere en slik utbygging fordi det kommer i konflikt med medlemmenes interesser. De mener også dette strider med tillatelsen som kommunen ga prosjektet i fjor.

Byggefirmaet har på sine side oppfordret kommunen til at den som bortfester instruerer fester (båthavnlaget, journ.anm.) til å følge festeavtalen, men har så langt ikke fått napp. Der står det blant annet at andre grunneiere i området skal ha vederlagsfri uhindret adkomst til sine eiendommer, på lands og til vanns.

Foto: Erik Birkeland

Var positive

Da nybygget, som skal samle lager, kontor og hybler for utenlandske arbeidere, ble behandlet i plan- og utviklingsutvalget i mai i fjor, var det store spørsmålet om kommunen ville tillate hybler i området.

Av frykt for permanent bosetting i området som er regulert til tjenesteyting, ga kommunen tre års dispensasjon om gangen til hyblene. Byggefirmaet må da vise til behovet i en søknad for hver periode.

Et makebytte med Molde kommune om veg for å bedre atkomsten, var også et tema.

I sin uttalelse til byggesaka var båthavnlaget positive – såframt det ikke begrenset medlemmenes tilgang til området.

Avslo tilbud om spleiselag

Budstikka er kjent med at Byggspesialisten nylig foreslo en løsning – som styret i båthavnlaget avslo fordi den var for uhensiktsmessig og dyr:

«Det foreslås en løsning ved at plassene som i dag er til salgs i havna, løses inn og at de andelseierne som i dag har plasser på brygge 3, får tildelt nye plasser. Når dette er gjennomført, kan brygge 3 fjernes og det kan anlegges en ny brygge langs land for båter opp til 50 fot. Min klient vil da stille som krav at de skal disponere som eier, ca. 20 meter av brygga foran sin eiendom og at kostnaden med en slik brygge deles mellom min klient og Cap Clara Småbåthavn SA, i forhold til utnyttelsen.» beskrives det.

Åpen for løsning

Båthavnlagets advokat har tross stevningen ikke gitt opp en finne en løsning.

– Båthavnlaget håper at partene kan finne fram til en minnelig ordning, sier advokat Helge Aarseth hos Larhammer Aarseth Advokatfirma AS.

Dersom en rettsmekling ikke fører fram, vil saka komme opp som en vanlig hovedforhandling i tingretten.

Planene for det toetasjes næringsbygget med kontor, lager, fem hybler og brygge ble godkjent 24. mai i fjor. Dagens molo i sør ligger like ved. Skisse: Arkitektkontoret BBW AS Foto: p