Mardalskonserten markerer startskuddet for de årlige Eikesdalsdagene, og byr i år på den sunndalsbaserte Møremusiker-gruppa Fjord og Fjell. Det er fjerde gang Mardalskonserten arrangeres under turistmagneten Mardalsfossen. Tidligere år har blant andre Ola Kvernberg, Annbjørg Lien og Roger Tallroth stått på scena med stupbratte fjell og fossen som ramme.

Futt i fossen

Gitarist Øystein Sandbukt (48) fra Ålvundeid forteller at de ser fram til å opptre.

– Det blir nok spektakulært å spille ved Mardalsfossen. Vi gleder oss til å opptre i disse fantastiske omgivelsene. Og håper lyden fra fossen ikke blir forstyrrende, sier Sandbukt, som får se Mardalsfossen i fritt fall for første gang fredag.

– Jeg var i Mardalen for mange år siden. Da var det ikke mye futt i fossen, nei. Den ble demmet opp da jeg var liten. Da jeg og Audun Skorgen (bassist i Fjord og Fjell) spilte på MS Mardøla under Bjørnsonfestivalen i fjor, var fossen «skrudd av» for sesongen, sier han.

Rein fløyte

Fjord og Fjell består – i tillegg til nevnte Øystein Sandbukt og ålesunder Audun Skorgen - av saksofonist Peter Wergeni (47) fra Skåne og surnadaling Jo Inge Nes på slagverk.

– Hva får publikum servert fredag?

– Forhåpentligvis det beste av det vi har jobbet med i de 25 årene vi har eksistert! Vi møtes torsdag for å finne ut hva vi skal spille. Noe blir folkemusikk fra Sunndal og Nordmøre, men for det meste blir det egne komposisjoner inspirert av jazz og folkemusikk. Vi skal ha litt vokal, selv om vi ikke fronter oss selv som sangere. Vi drar nok i gang noe, sier Sandbukt.

– Og Peter Wergeni skal spille på fløyte laget av reinsdyr...?

– Hehe. Peter fra Skåne har blitt vaskeekte sunndaling og har begynt å gå på reinjakt. Han fikk laget fløyte av geviret fra den første reinen han skjøt i Sunndal. Kan godt hende det er et rein fra Eikesdalen. Det er jo i nabolaget!, sier Sandbukt.

– Stagnerer ikke

Fjord og Fjell er en del av fylkeskommunens Møremusiker-ordning, som startet opp i 1990 og består av ni fast ansatte musikere fordelt på tre grupper.

– Fjord og Fjell ble etablert i 1992, den gang med jeg, Jo Inge Nes og saksofonist Olav Tornes, som bor på Eide. Da Olav sluttet i 1994 kom Peter Wergeni inn. Audun Skorgen ble med i 2008, men slutter nå. Hans erstatter er på plass i løpet av august, sier Sandbukt.

– Hva betyr det for deg som musiker å være en del av Møremusikerne?

– Det ligger en stabilitet og forutsigbarhet i det å ha fast inntekt. Det er prisverdig, spesielt med tanke på at vi er familisert, sier Sandbukt.

– 25 år, det er lenge i samme jobb?

– Det kan du si, men det er så mange forskjellige arbeidsgivere og så mye nytt underveis at jeg aldri føler at jeg stagnerer. For eksempel denne konserten. Det er hele tiden nye utfordringer, noe som gjør at vi hele tiden må være på tå hev for å ligge på et høgt nivå, sier Sandbukt.

2.5 kubikk vann pr.sekund

Kulturleder Turid Leikvoll Øverås i Nesset kommune forteller at vannet fosser fram slik det skal, med 2,5 kubikk pr. sekund.

– Sceneområdet er plassert et stykke nedenfor fossen, så lyd er ikke noe problem, sier Øverås, og legger til at konserten blir gjennomført uansett vær. – Nå er meldingene gode, med over tjue grader og lettskyet vær. Det ligger an til en fantastisk opplevelse!

HVA: Mardalskonserten med Fjord og Fjell

TID OG STED: 11. aug. klokka 19.00