Det er ganske få som kan skryte av at de har vært med og bygget sin egen skole. Det kan Molde-jenta Tonje Kleveland, som i tillegg jobber på plassen i skoleferien.

Hun begynte på Romsdal videregående skole for et år siden, på TAF-utdanninga (Tekniske og allmenne fag). Den gir både yrkes- og studiekompetanse etter et fireårig skoleløp. Elevene i klassen er annenhver uke på skolen, og annenhver uke ute i arbeid for en bedrift som lærling.

Hardt arbeid

– Det første året har gått greit. Det blir jo hardt med mye jobbing. Overgangen fra ungdomsskolen er jo veldig stor, særlig siden det både er jobb og skole samtidig. Men heldigvis bor jeg ganske nært, det blir litt tyngre når jeg må pendle til Julsundet når jeg er ferdig med prosjektet her, sier Kleveland.

Om et par uker er hun ferdig med arbeidet på skole, og skal videre til den nye skolen og flerbrukshuset i Julsundet, som Betonmast også setter opp.

Bygger sin egen skole

Når hun begynte arbeidet på skolen var det i starten mye gipsing og oppsetting av stendere. Etter hvert ble det arbeid med panel og pyntepanel.

– Det er litt skummelt med ansvaret, men i starten jobber jeg sammen med andre, slik at jeg blir trygg. Det er viktig.

– Det er fint å se hvordan prosjektet har utviklet seg. Det blir også spennende å se hvordan det blir til slutt. Og når skolen begynner her inne kan jeg peke på alt jeg har gjort, det blir artig og unikt, sier Kleveland.

Rektor Ivar Rød synes det er stor stas at en av skolens elever får ta del i byggeprosessen.

– Det er veldig fint for oss, og det viser at TAF-linja har livets rett her. Det har til tider vært en utfordring å få læreplasser til TAF-elevene. Å ha ei jente som Tonje her, som går på skolen og samtidig er med å bygger skolen har stor symbolverdi for oss, sier Rød.

Spennende sommerjobb

Fylkeskommunen vedtok i fjor at TAF/YSK-linja skal flyttes til Elnesvågen, og Tonje går det foreløpig siste kullet med TAF på Romsdal videregående. Rektor Ivar Rød har vært tydelig på at han mener det ville vært mest naturlig at TAF, som alle de andre byggfagene, har tilhold i den nye skolen, som er designet for å huse praktiske yrkesfag.

Tidligere elev ved TAF på Romsdal videregående skole, Jarl Honningsvåg Erlien, skryter av utdanninga.

– Det var en brå start som 15-åring. Det er vanskelig å være forberedt på å jobbe på en byggeplass, men det ble jeg også vant til. Det var lærerikt, og en god utdanning. Det var planen min fra jeg gikk i 10-ende klasse at jeg skulle gå TAF, og deretter videre på NTNU for å bli sivilingeniør, sier han.

Erfaring Tidligere TAF-elev Jarl Honningsvåg Erlien er tilbake på gamle trakter. Fra Romsdal videregående skole tok han med seg fagbrev og spesiell studiekompetanse og begynte han på sivilingeniørstudiene ved NTNU. Foto: ERIK BIRKELAND

Nå har Han gått 2 år ved NTNU og av de 220 studentene på utdanninga, er det bare han og en til som har fagbrev. Sommerferien fra studiene på Gløshaugen i Trondheim bruker han heime i Molde, som ferievikar for Betonmast.

– Det er kult og spennende å jobbe her i sommerferien. Mitt gamle klasserom var revet, for det sto her nybygget er satt opp. Det er også fascinerende å få være med på et prosjekt i massivtre, det er ikke så mange av dem enda, sier Erlien.