SUNNDAL: Kvinna, som startet en vanlig forretning for å selge gull i 2015, hevder pengene er investert i utlandet. Imens strømmer anmeldelsene inn fra kunder som aldri fikk varene de betalte for.

Saka ble først omtalt i Aura Avis

Taus om siktelse

Fredag 28. juli ble sunndalskvinna pågrepet av politiet og siktet for grovt bedrageri. Under fengslingsmøtet i Nordmøre tingrett mandag ønsket hun kun å forklare seg om bedriften generelt.

Forholdene i siktelsen ville hun ifølge forsvareren forklare mer om i seinere politiavhør.

– Fikk dårlig rykte

Kvinna forklarte at bedriften etter hvert gikk over til investeringsvirksomhet, med en lukket gruppe på Facebook hvor kundene kunne investere.

I april 2017 begynte det å gå dårlig. Ifølge kvinna hadde hun planlagt dårlig. At medlemmene i gruppa ga henne et dårlig rykte på sosiale medier, skremte vekk andre, forklarte hun.

Anmeldt i flere land

Det er en stor sak med internasjonale forgreininger som har havnet i fanget hos Sunndal lensmannskontor. Hun er anmeldt åtte ganger i andre politidistrikt, og i Finland.

Sunndal hadde 1. august mottatt fem lokale anmeldelser, to tilfeller av bedrageri og tre tilfeller av grovt bedrageri fra kunder i Sunndal. Alle hadde purret på forhåndsbetalte varer i lengre tid.

Da saka var blitt kjent i media onsdag, opplyste politibetjent Ingar Solberg ved lensmannskontoret at tallet steg.

– Jeg har ikke lenger full oversikt. Det kommer inn anmeldelser fortløpende, sa Solberg til Aura Avis.

Bistand fra Økokrim

Økoteamet i Kristiansund har vært involvert i saka siden oppstarten, og nå er også Økokrim i Oslo koplet inn.

Politiet har blant annet gjort beslag i datamaskiner som kvinna har disponert. De forsøker også å finne ut om hun har samarbeidet med andre.

– Vi er i ferd med å skaffe oss et innblikk i økonomien i saka og hva som er sendt ut av fakturaer fra den bedragerisiktete kvinna, sier Solberg til avisa.

Frykter at hun stikker av

Kvinna, som er utenlandsk statsborger, har noe familie her, men politiet frykter likevel hun vil forlate landet dersom hun løslates nå.

Hennes forsvarer anførte i retten at det ikke forelå skjellig grunn til mistanke, og at kvinna har drevet lovlig virksomhet.

Nordmøre tingrett festet ikke lit til at hun har drevet forretningsvirksomhet. Mandag ga dommerfullmektig Joanna Gaasemyr derfor politiet medhold i fire ukers varetektsfengsling og to ukers brev- og besøksforbud av hensyn til etterforskningen.