EIDE: – Det er veldig spesielt å være på et sted under vann med så mye historie, sier yrkesdykker Eirin Salseggen fra Molde. Hun er skipper på ubåten som gikk ned på over 200 meter dybde for å se nærmere på vraket av hurtigruteskipet «Irma».

DS «IRMA» var et hurtigruteskip som ble torpedert av norske motortorpedobåter i 1944 på Hustadvika. Tallet på omkomne er fortsatt usikkert, men mer enn 60 nordmenn ble drept i angrepet. Senkinga beskrives ofte som en av de mest tragiske langs norskekysten.

– Dette prosjektet har vi planlagt i ett år og gledet oss veldig mye. Alle er utrolig engasjerte og berørt av hvor mye historie det er her, forteller Salseggen.

Sammen med pilot, andre dykkere og undervannsfotograf har de dratt ned med ubåten fra Strømsholmen Sjøsportsenter.

– For farlig å dykke

– Ingen av dykkerne får dykke ned siden trykket er for høgt, men utsikten fra ubåten er ganske bra, sier undervannsfotograf, Nils Aukan som har tatt mange bilder av vraket.

– Dette var jo en tragedie av dimensjoner. Det var veldig stille i mange år om angrepet siden det var den norske marinen. De trodde det var en tysk konvoi og skjøt sivile som prøvde å komme seg ut av båten, forteller Aukan.

Teamet får ikke gå inn i selve vraket siden faren for å sette seg fast er stor og de vil heller ikke ta noen sjanser.

– Vraket er fortsatt helt og det var veldig mye fisk. I tillegg hadde mye korallrev festet seg til veggene på det gamle skipet, sier Aukan.

Intenst på ubåten

Hver dag i en uke har teamet gått ned med den nederlandske ubåten.

– Miniubåten er bygd for slike ekspedisjoner og småturer. Den er kompakt, liten og har plass til tre personer. Dette er det første vraket vi finner med denne ubåten, sier eier av ubåten og mekanisk ingeniør, Emil van Essen sammen med Carsten Standfuss kom han til Strømsholm for å utforske havets bunn.

– Jeg har vært her før og dukket ved Strømsholmen. Vannet her har mye bedre sikt enn i Nederland. Det var veldig intenst å sitte i ubåten sammen siden det var en så spesiell historie bak.

Sammen med Nils Haukanvalgte Essen mål som han ville se med ubåten.

– Det var veldig imponerende og intenst å se skipet til slutt fra den lille ubåten. Neste år har vi planer om å se søsterskipet til Titanic, «Britannica»., sier Essen.

Bra utsikt: Radiohuset sett fra ubåten på 205 meters djup. Foto: Nils Haukan
Teamet på Strømsholm: Alexej Konavalov, Emil van Essen, Carsten Standfuss, Olav Magne Strømsholm, Eirin Salseggen og Nils Aukan. Foto: Ewa Morsund Foto: Ewa Morsund
Ubåtselfie: Det var bare plass til tre i den lille ubåten. Foto: Ewa Morsund