TØNSBERG: Romsdals Budstikke møtte et stjernelag av norske vokalister, Inger Lise Rypdal, Rita Eriksen, Jannike Kruse og Espen Grjotheim, sammen med sommervikaren Knut Marius Djupvik, før nest siste Abba-forestilling – for denne gang – på den legendariske scena Klubben i Tønsberg.

Abba-show for nær 50.000

De fire andre hadde spilt 96 forestillinger med Abba-showet «Thank you for the music», som er produsert av Over Oslo, før Knut Marius Djupvik kom inn som vikar for Tommy Fredvang. Produsenten opplyser at 48.000 så langt har sett forestillingen, som har fått god mottakelse hos anmelderne, med blant annet terningkast fem i VG. Musikalsk leder er Hans Einar Apelland, Johan Osuldsen har regi og koreografi, mens Cårejånni Enderud har hånd om kostyme.

– Jeg var litt spent på om de var lei, men møtte en veldig entusiastisk gjeng, forteller Knut Marius Djupvik.

– Vi fikk jo nesten en nypremiere på grunn av deg, sier Rita Eriksen.

– Etter så mange forestillinger er det fortsatt gøy, og vi jobber hele tida med å få det enda bedre. Det er stadig småflikking her og der. Og så er vi som noen sirkushester. Slipp oss ut i manesjen, og vi blir helt gærne, ler Jannike Kruse.

– På hvilken måte er Abba-musikken relevant i 2017?

– Det er tidløs pop, med evig holdbarhet, som også nye generasjoner har blitt interessert i, sier Rita Eriksen, som sjøl vokste opp med Abba – og forteller at hun kunne alle tekstene fra før.

– Det kan høres enkelt og fengende ut, men vi oppdager stadig nye ting både i musikken og tekstene, sier Jannike Kruse.

– Bare koringene i seg sjøl gjør låtmaterialet intrikat. Abba var også tidlig ute med ny innspillingsteknikk, sier Espen Grjotheim, og viser til hvordan bandet la to lydspor ved siden av hverandre i miksen for å få et fyldigere bilde.

En konsert – ikke en kopi

De fire forteller at produsentens utgangspunkt var å skape en bra Abba-konsert, ikke et show med fire etterlikninger av Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid.

– Derfor er det mange tolkninger og egne versjoner, og allsang, selvfølgelig. Det er også et nytt lydbilde som hører til 2017, sier Jannike Kruse.

– Hva synes dere om den nye sommervikaren?

– En skikkelig rockegutt! Jeg visste at Knut Marius sang fint, men ikke at han var så god med publikum, til å få de med seg, sier Inger Lise Rypdal.

– Han skal jo ikke etterlikne Tommy, men finne sin egen greie. Jeg visste ikke at det var så mye trøkk i ham, sier Rita Eriksen.

– Vi er flinke til å gi hverandre rom og plass, alle fem. Kjemien er viktig. Vi er litt som en bil, med fem store hjul, sier Jannike Kruse.

– Det er fantastisk å kunne dele på rosen og hyllesten, sier Inger Lise Rypdal, mens Rita Eriksen nikker. – Vi er heldige!

Abba-showet spilte sin siste forestilling for nær 600 publikummere i Tønsberg lørdag. I november spilles showet igjen på Edderkoppen, da med originalbesetningen. Showet kommer til Ålesund 16. februar og Molde 17. februar. Da er Knut Marius Djupvik vikar for Espen Grjotheim.