Molde: September 2017 skal Groven skole på Kleive og Kvam skole i Molde være revet.

– Skolen skjemte ut bygda

Groven skole ble tatt i bruk høsten 1953, men har stått ubrukt siden skolen ble nedlagt. De siste åra har bygget «skjemt ut» bygda, ifølge de lokale. Kristine Ødegård (86) sitter utenfor eldreboligen sin og ser bort på området hvor skolen rives.

– Jeg vet om flere av de eldre som har vært inne der og fått direkte sjokk over hærverket.

Hun forteller om at vinduene var knust og at gamle skolebøker fløt i glasskår overalt. Veggene var tagget både ute og inne.

– Hva synes du om at bygget nå rives?

– Det er bra. Bråket har ingenting å si så lenge skolen nå blir fjernet!

Snart ferdig i riveprosessen

Ifølge Mona Helen Sørensen, daglig leder i Molde Eiendom, har de frist på å rive byggene 1. september. Bjørn Osdal i Pefa Miljø AS står ansvarlig for riveprosessen både på Groven skole og Kvam skole. Han sier de ligger godt an på Kleive.

Et steinkast unna Groven skole ligger Kleive omsorgssenter. Kristine Ødegård (86) håper det vil bli flere eldreboliger eller ungdomsboliger på området hvor skolen lå.

– Vi begynte rivingen på Groven skole i midten av juli og vil være ferdig neste uke. Da skal det være rent.

Han legger til at riving «anno 2017» går ut på å sortere materialet. Det skal gjøres i henhold til alle prosedyrer.

Arne Svensli driver sjølstendig og er innleid med gravemaskin for å rive skolen. Nå er det bare grunnmuren igjen.

– Er det lettvint å rive bygget?

– Nei. Det er mye forskjellig materialer i dette gamle bygget. Betongmurer, teglstein og alle slags typer isolasjon, sier han og legger til at mange gamle karer har vært og kikket på rivingen.

Kan bare bygges offentlig bygg

Ifølge Björn Gregull i plan- og utviklingsavdelingen i Molde kommune, er Groven skole i dag regulert til det som kalles for «offentlig formål». Reguleringsplanen ble vedtatt i 1980 og har ikke blitt endret til i dag.

– Basert på gjeldende reguleringsplan kan det bare bygges offentlige bygg/institusjoner i området.

bare grunnmuren igjen: 64 år etter nye Groven skole sto klar på Kleive, er bygningen historie. Slik så området ut 27. juli 2017. Den første skolen her ble etablert for nærmere hundre år siden.

Han legger til at Molde kommune jobber med utarbeidelse av en helse- og omsorgsplan og skal starte med rullering av kommuneplanens arealdel i området.

– Alle innspill for offentlige og private tomter vil grundig vurderes etter risiko og sårbarhetsanalyser, ulike framtidig behov og muligheter, begrensninger og konsekvenser med et perspektiv til 2040.

Gamle Kvam skole rives også

Nå som Groven skole snart er revet til grunnen, starter rivingsprossen også på Gamle Kvam skole. Bjørn Osdal i Peta Miljø AS sier at de systematisk tømmer bygget, tar ut vinduer og inventar før de starter rivingen neste uke. Noen av vinduene er allerede knust siden også dette bygget har vært utsatt for hærverk.

Kan vente seg boliger på Kvam

– Gamle Kvam skole skal etter rivingen erstattes av boliger, sier Eirik Heggemsnes.

Han er kommunalsjef for plan og utvikling i Molde og henviser til kommuneplanens arealdel for Molde – del 1, 2015–2025.

Ifølge planen skal området Gamle Kvam skole utbygges med konsentrert bebyggelse, det vil si lavblokker.

hærverk: Arbeidet med å rive den gamle skolen på Kvam har startet. Først tømmes den for inventar, og så skal den jevnes med jorda neste uke, ifølge Molde Eiendom.

Like ved siden av Gamle Kvam skole ligger Bjørsetsaga som planen også tar utgangspunkt i. Molde kommune har kommet fram til at Bjørsetsaga-området blir delt. Det tillates boliger på venstre del av området, mens den østre delen er avsatt til friluftsformål.

Med andre ord kan man vente seg at skolebyggene erstattes av offentlige bygg/instutisjoner på Kleive og boliger på Kvam.