Familiebedriften, med Ola Misund og sønnene Ingmar og Runar som aksjonærer, hadde i 2014, 2015 og 2016 en samlet omsetning på 188 millioner kroner.

Omsetningen økte fra 50,1 millioner kroner i 2015 til 70,0 millioner i 2016. Driftsresultatet steg i samme tidsrom fra 22,3 til 40,5 millioner kroner, mens resultat før skatt gikk fra 24,2 til 51,4 millioner kroner.

57,80 kroner per hundrelapp

Øylaks hadde i fjor en driftsmargin på hele 57,8 prosent. Det vil si at bedriften satt igjen med 57,80 kroner for hver omsatt hundrelapp. Året før var driftsmarginen 44,5 prosent.

– Vi er veldig godt fornøyd. Det har vært gode laksepriser – og vi har vært heldige med produksjonen, sier styreleder og daglig leder Ola Misund.

– Har dere vært plaget av sjukdom i 2016?

– Nei, ikke noe av betydning som har hatt noe å si for resultatet. Det er prisene som har vært mest avgjørende.

– Du sier i årsberetninga at det er gode utsikter framover?

– Ja, det ser veldig bra ut. Det er stor etterspørsel etter laks. Prisen har ligget mellom 63 og 70 kroner kiloen. Det er fantastisk, sier Ola Misund, som ikke har tro på noen nedgang i prisene framover.

Eneste av de små igjen

Det er Ola Misund og sønnene som jobber i Øylaks. I tillegg leier de inn folk. Ola Misund har drevet Øylaks siden 1977. Den gang var det mange små oppdrettere. I dag er Øylaks den eneste av de små som er igjen. De andre er kjøpt opp av store aktører.

– Dere har bare én konsesjon?

– Ja, det er litt skuffende for oss. Vi skulle gjerne hatt flere. Men for å være litt frekk, er vi ikke flinke nok til å lyge. Du må bløffe. De som klarer å gjøre det, selger en konsesjon for så å søke om en ny – og får det, sier Ola Misund – og legger til:

– Jeg vil ikke nevne navn.

Øylaks har i dag to lokaliteter. Den ene er i Juvika på innersida av Mifjorden. Den andre ligger utenfor Tangen i Harøyfjorden.

– Vi bytter på ved å sette ut fisk annethvert år på hver plass, sier Ola Misund.

Leieslakt hos Vikenco

Øylaks leieslakter hos Vikenco på Rindarøya.

– Vi har faste kjøpere til fisken, og selger den sjøl til det norske markedet, sier Ola Misund, som forteller at de også selger litt til Vikenco.

AS Øylaks er bunnsolid, med en bokført egenkapital på 138,9 millioner kroner. Det gir en egenkapitalandel på 84,2 prosent.

Av årsresultatet på 41,3 millioner kroner etter skatt, har aksjonærene tatt ut 7,0 millioner kroner i utbytte. 34,3 millioner er tilført selskapets egenkapital.

Glad for sammenslåing

Som næringsdrivende i Midsund, sier Ola Misund at han er fornøyd med sammenslåinga med Molde kommune.

– Det synes jeg er helt greit, sier han.

Ola Misund har drevet Øylaks i Midsund siden 1977, og er den eneste av de små som er igjen. Foto: Iver Gjelstenli