– Jeg har bodd her i ti år og problemet med råkjøring og «børning» har blitt verre og de to siste åra. Bilene legger igjen skrensespor som er 70 til 90 meter lange. I dag er situasjonen helt uholdbar, sier Øien.

Søndag la Øien ut bilder av skrensesporene på en offentlig facebookside. Her fikk han massiv respons fra innbyggerne på Aukra som hadde hatt liknende opplevelser. Ei skriver blant annet at hun ofte opplever biler som kjører 120 km/t i 40-sona. Flere andre sier de ikke får sove om natta på grunn av bilstøy.

– Som lokalsamfunn kan vi ikke akseptere at de samme personene fortsetter på denne måten. Vi må ta bilder og sende de til politiet slik at de lærer. Vi må mobilisere for at villmannskjøringen skal slutte, oppfordrer Øien.

Håper flere anmelder

Øien har sjøl levert bilder av bilen i hagen og anmeldt forholdet. Nå håper han flere gjør det samme.

– Øya har blitt et fristed for råkjøring og denne type oppførsel. Vi har ikke politi her på natt eller kveld og da kan de bare herje fritt.

Han forteller at du kan observere lange skrensespor etter råkjøring overalt på øya.

– En ting er at de setter sitt eget liv i fare. Noe annet er at de råkjører på bebygde områder og setter andre sitt liv i fare. På Nyhamna ble de nødt til å bygge steiner rundt slikt at de ikke skulle råkjøre og vekke de ansatte på natta.

Øien fikk positiv tilbakemelding fra politiet etter anmeldelsen.

– Nå vil vi se disse råkjørende bilførerne av vegen. Jeg håper de snart forstår hva de holder på med og at politiet følger opp.

Noen få ungdommer

Ordfører Bernhard Riksfjord har hørt flere historien, men ikke opplevd råkjøringen på øya sjøl.

– Det er viktig å påpeke at dette er noen få ungdommer som mangler alminnelig atferd og folkeskikk. Jeg håper de kan få seg noen andre fritidssysler snart.

Riksfjord tror politiet må sette et eksempel for at det skal skje en forandring.

– En saftig bot ville nok skremt bort de andre råkjøreren. Det er stort sett de samme som holder på så vi får håpe at politiet tar tak i problemet.

– Viktig å følge med

Etterforskningsleder ved Molde politistasjon, Kjell O. Moen forteller at de har en mistenkt i saka. Men at de er i en fase av etterforskningen hvor de ikke ønsker å uttale se. Moen synes det er flott at innbyggerne bryr seg om lokalsamfunnet.

– Vi er glad for at folk undrer og bekymrer seg over det som foregår på heimplassen deres. Vi ønsker at folk ringer inn og melder om situasjoner som kan skape utrygghet eller som er straffbare. Skaff mest mulig informasjon eller dokumentasjon i form av bilder eller videoer. Men unngå å skape konflikt, sier han.

– Har terskelen blitt lavere for å melde inn hendelser til politiet?

– Det varierer fra person til person og fra sted til sted. Men vi vil mye heller at folk ringer inn en gang for mye, enn en gang for lite, sier han.

Det er ikke bare i hagen råkjørerne har satt sine spor, flere steder på vegen er det lange merker etter bilhjul. Foto: Roger Øien
Aukraordfører Bernhard Riksfjord tror råkjørerne trenger å bli skremt med en saftig bot. Foto: Ingvild Silseth
Det sier etterforskningsleder Kjell O. Moen. Foto: Marit Heiene