Tirsdag kveld la ei kvinne fra Romsdal ut et innlegg på Facebook hvor hun beskrev en voldshendelse hun ble utsatt for natt til 23. juli. Hun ønsket å advare og opplyse andre jenter som vurderer å gå alene hjem fra byen. Innlegget ble delt over 3000 ganger, og fikk over 1000 kommentarer. Deler av kommentarene utviklet seg til en debatt med rasistisk innhold.

– Det var overhodet ikke kvinnens intensjoner, og hun slettet innlegget onsdag morgen, opplyser etterforskningsleder ved Molde politistasjon, Kjell O. Moen.

Starter undersøkelser

– Innlegget er kjent for oss, og vi har vært i kontakt med kvinna og har en dialog med henne. Politiet har startet undersøkelser av voldshendelsen. Vi er også kjent med innholdet i enkelte av kommentarene på Facebook, og mener det er langt over streken, sier han.

Moen ber folk tenke igjennom hva de skriver i sosiale medier.

– Kommentarene er generaliserende, og slike holdninger hører ikke hjemme noe sted. Kvinna gir en beskrivelse av antatte gjerningspersoner, men det var ikke hennes mening at folk skulle generalisere på den måten de gjør.

Fanges opp

Etterforskningslederen skjønner at det er lett å kommentere innlegget med følelser, men at mange burde tenke over hvilken informasjon de har før de konkluderer.

– Slike kommentarer blir fanget opp av veldig mange. Også politiet, sier han.

Politiet tar kontakt

Politiet tok kontakt med kvinna da de ble klar over innlegget på Facebook.

– Vi tok kontakt for å høre om vi kunne bidra for å skape trygghet i lokalområdet, og av hensyn til etterforskningen, sier han.

– Er det vanlig at politiet tar kontakt når de oppdager slike innlegg på sosiale medier?

– Jeg vil presisere at det nødvendigvis ikke er i den rekkefølgen det har foregått. Men det er vanlig at vi tar kontakt når vi ser noen skrive at de har blitt utsatt for straffbare forhold, sier Moen.

RB har kontaktet den aktuelle kvinna, men hun ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger.

Anmeld med en gang

Noen kommentarer til innlegget dreide seg om at flere hadde opplevd liknende hendelser i samme område. Men ifølge Moen har ikke politiet noen liknende saker inne til etterforskning.

– Vi etterforsker flere voldtektssaker, men ingen som likner den saka her. Vi vet heller ikke hvilke intensjoner eller motiv gjerningspersonene hadde, sier han.

Moen forteller at politiet ønsker å få kjennskap til hendelser umiddelbart.

– Jo tidligere vi får beskjed, desto bedre. Av hensyn til etterforskning og informasjonsinnhenting. Vi sikrer åsted, innhenter mulige spor og vitneforklaringer. Slik at dette kan behandles og muligens brukes som bevis i saka. Anmeld med en gang. Da er det størst sjanse for å finne relevant informasjon som kan få stoppet gjerningspersonen, sier han.

Flere steder i kommentarfeltet til innlegget ble det også nevnt at det ikke var vits å anmelde. Det synes Moen er leit.

– Det er ikke alle som har tillit til politiet. Men gi oss en mulighet til å etterforske saka først. Blir ikke forhold anmeldt, blir gjerningspersoner i hvert fall ikke tatt, sier han.

Umulig å garantere

– Er det utrygt å gå heim alene i Molde?

– Det er registrert lite kriminalitet per 1000 innbygger i Molde. Men vi har alvorlige overgrepssaker her også. Det er ikke mulig å garantere at det ikke skjer. En del av voldtektene vi etterforsker skjedde i forbindelse med beruselse. Hovedbildet viser at det ofte er en relasjon mellom offer og overgriper.

– Hvilke forholdsregler kan man ta?

– Det viktigste man kan gjøre for å redusere sin egen sårbarhet er å tenke over egen beruselse. Ha en plan for hvordan du skal komme heim. Bli hentet, ta taxi eller nattbuss, sier Moen.