MOLDE: – Jeg må erkjenne at jeg ble både skuffet og oppriktig oppgitt da jeg leste hva Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum og Jenny Klinge hadde uttalt om sjukehusløsningen. Når de åpner for å ha avdelingssjukehus med sengeposter i Kristiansund, skaper Senterpartiet bare ny usikkerhet rundt fellessjukehuset, sier Helge Orten fra ferieopphold i Bulgaria.

Rokker ved hele ideen

– Hvordan skapes det usikkerhet om fellessjukehuset?

– Jeg trodde vi hadde en avklaring om å samle to sjukehus i et fellessjukehus på Hjelset. Det var Senterpartiet i regjering sammen med SV og Arbeiderpartiet som satte en stopper for planene om nytt sjukehus på Eikrem, og som bestemte at den beste løsningen var å bygge fellessjukehus. Hele poenget med fellessjukehus var jo å samle fagmiljøene og funksjonene, med full akuttberedskap og barneavdeling på ett sjukehus. Seinere ble tomtevalget tatt, og det ble Hjelset. Nå river Senterpartiet vekk hele grunnlaget for et fellessjukehus når partiet åpner for å ha deler av virksomheten med sengeposter i Kristiansund, sier Helge Orten.

Ønsker Sp omkamp?

Han har en oppfatning av hvorfor Senterpartiet kommer med dette sjukehusutspillet nå.

– Jeg klarer ikke å tolke Senterpartiets utspill som annet enn at partiet bereder grunnen for omkamper om sjukehusmodellen, sier Orten.

Bestillingen er gitt

– Senterpartiet legger skylda for at mye er uklart rundt fellessjukehuset på Helse Møre og Romsdal. Er du enig i det?

– Jeg synes Helse Møre og Romsdal kunne avklart innholdet og kapasiteten til fellessjukehuset mye tidligere. Bestillingen fra helseministeren og Helse- og omsorgsdepartementet har jo vært klar: Fellessjukehuset skal bli sterkere enn dagens to sjukehus til sammen. Denne bestillingen må helseforetaket etterleve.

Penger på statsbudsjettet?

– Hva vil du og Høyre gjøre i sjukehussaka nå?

– Det er bare én ting å gjøre, det er å sørge for at fellessjukehuset blir bygget, og at det får et innhold som innfrir det helseministeren har sagt. Jeg håper det kan komme en budsjettbevilling i 2018-budsjettet slik at spaden kan settes i jorda på Hjelset i 2018, sier Helge Orten.

Vil vite hvor Ap står

Høyre-politikeren vil også avlegge Arbeiderpartiet en visitt i sjukehussaka:

– Hvorfor sitter Arbeiderpartiet stille i båten når denne debatten pågår? Det var Arbeiderpartiets helsestatsråd som besluttet at det skal bygges fellessjukehus. Til helga kommer Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, til Molde. Det vil være en passende anledning for Arbeiderpartiet til å fortelle om Ap står fast ved det de har lovet, nemlig å bygge fellessjukehus. Folk i Møre og Romsdal fortjener å få avklart hva Arbeiderpartiet mener, sier helge Orten.