Mandag var partileder Trygve Slagsvold Vedum i Kristiansund og holdt appell utafor Folkets Hus. Med i partiets valgkampbuss var også stortingskandidatene Jenny Klinge og Geir Inge Lien.

Vil ha avdelingssjukehus

Til NRK Møre og Romsdal sa partileder Slagsvold Vedum at han støtter fellessjukehuset på Hjelset, men la til at Kristiansund skal sikres både at sjukehusbygget beholdes i offentlig eie og at det blir lokalsjukehusaktivitet i Kristiansund.

«Vår oppgave blir å sørge for at det blir et trygt og godt avdelingssjukehus i Kristiansund», sa Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiets listetopp, Jenny Klinge, bekrefter overfor Romsdals Budstikke at partiet nå ser at det blir behov for mer sjukehusfunksjoner lagt til Kristiansund enn det som et distriktsmedisinsk senter rommer.

– Er dette nye signal fra Senterpartiet om et sjukehustilbud i Kristiansund ut over det som kalles et distriktsmedisinsk senter?

– Ja, og det er derfor vi har brukt begrepet avdelingssjukehus. Poenget er at det framstår som stadig tydeligere at fellessjukehuset som Helse Møre og Romsdal planlegger på Hjelset, ikke vil ha kapasitet nok og sengeplasser nok til å dekke behovet for Nordmøre og Romsdal. Ser vi til Trøndelag, er modellen kjent fra Orkdal sykehus, som er et underbruk av St.Olavs Hospital. Blir det behov for mer-kapasitet for Hjelset, må vi legge opp til at det kan skje i Kristiansund. Vi vil kjempe for at det nye fellessjukehuset på Hjelset bygges, men det er all grunn til å se nødvendigheten av at det også blir behov for å opprettholde sjukehustilbudet i Kristiansund, sier Jenny Klinge.

Gir helseforetaket skylda

Hun legger til at det er flere X-er og Y-er i sjukehussaka.

– Hvem har skapt denne usikkerheten?

– Det har Helse Møre og Romsdal skapt. Vi får alt for lite informasjon om hva helseforetaket tenker å putte inn i det nye fellessjukehuset. Her må helseforetaket legge fram planer om hva de vil fylle nybygget på Hjelset med. Sånn vi opplever sjukehussaka nå, blir ikke 1 pluss 1 = 2, men mindre enn to hvis Helse Møre og Romsdal får fortsette slik de gjør.

– Litt av poenget med å bygge et fellessjukehus var vel å samle funksjonene og fagiljøene ved ett sjukehus?

– Ja, og det er grunn til å kritisere helseforetaket for at det ikke klarer å tydeliggjørre hva som skal være innholdet i fellessjukehuset, sier Jenny Klinge.

Må puste rolig

Sp-politikeren legger til:

– Jeg håper folk puster rolig, både på Nordmøre og i Romsdal. Vi er ikke ute etter å lage trøbbel, men vi vil at befolkningen i denne regionen skal sikres et trygt og fullgodt helsetilbud. Slik vi ser planene, vil ikke fellessjukehuset på Hjelset ha stor nok kapasitet og mange nok sengeplasser. Da må vi legge til rette for at det blir sengeposter og lokalsjukehusaktivitet i Kristiansund også. Det vil bli nødvendig, sier Jenny Klinge.

Står på fellessjukehus

2. kandidat Geir Inge Lien sier til Romsdals Budstikke at han holder fast på fylkesstyrets beslutning: Ett fellessjukehus med et godt regionalt tilbud til befolkningen.

– Jeg sender ingen andre signal enn at fellessjukehuset skal bygges og at det skal være poliklinikker og dagbehandling i Kristiansund. Nå er det opp til Høyre og helseminister Bent Høie å komme på banen med løfte om finansiering slik at byggingen kommer i gang i 2018, sier Geir Inge Lien.

Allerede i mai beklaget Jenny Klinge seg over helseforetakets planer for fellessjukehuset. «Det helseforetaket nå gjør, fører oss inn i en situasjon der vi er nødt til å bevare store deler av Kristiansund sjukehus», sa hun til Romsdals Budstikke 24. mai. Foto: Faksimile