Diskusjonen raser i Fotball-Norge etter damelandslagets fiasko i EM. Mange mener manglende økonomisk satsing er hovedårsaken til at de norske jentene svikter. MFK-trener Jørund Svensli tror årsaken er mye mer sammensatt.

– Jeg mener den store debatten ofte blir for smal, fordi den i stor grad preges av penger. Selvfølgelig trenger vi bedre økonomi for å løfte satsinga i Norge, men jeg er mer opptatt av den generelle aksepten blant fotballfolk spesielt og i samfunnet generelt. Det har vært en positiv utvikling de siste årene, men det er fortsatt langt igjen. Folk har svært ulike oppfatninger av fenomenet damefotball. Jeg tror holdningene på endres for at rammevilkårene skal bli bedre. Jeg skulle ønske mange flere av dem som brenner for fotball ville bli med og bidra.

– Oppfatter du at fotballfolk ser ned på den jobben dere gjør?

– Jeg vet ikke om jeg synes folk er nedlatende, men jeg opplever en mangel på respekt for den jobben spillerne legger ned. På landslaget er det voksne damer med høy utdanning som trener før og etter jobb. De lever i en hverdag som er helt fjern for herrespillere på toppnivå. Men jeg mener ikke at mer penger er en løsning i seg selv. Vi må øke rekrutteringa av spillere og trenere, slik at vi kan løfte prestasjonene. Først da kan vi snu holdningene til produktet, tror Svensli.

– Klubben må ta et valg

Han har vært ansatt i breddeavdelinga i MFK de siste seks årene. Nå er han sportslig leder, med spesielt ansvar for jente- og damefotballen.

– Stabæk og Lillestrøm har løftet satsinga opp i toppfotballen, mens Rosenborg og de fleste andre klubbene ikke har et tilbud i det hele tatt. I Molde er det spesielt, siden satsinga er definert som breddefotball. Vi har gode kår og fine fasiliteter sammenlignet med situasjonen for noen år siden. Samtidig sliter vi med å nærme oss toppfotballen med rammevilkårene til en breddeklubb.

– Hva skjer dersom dere skulle klare opprykk til 1. divisjon i høst?

– Da må ledelsen i MFK realitetsbehandle om dette er noe vi vil satse på. Et opprykk vil berøre hele klubben og miljøet. Det krever selvfølgelig en voldsom økning av budsjettet. I dag betaler spillerne masse penger selv for å være med. 1. divisjon er en landsdekkende serie med store reisekostnader. Men dette ligger over mitt ansvar å vurdere, det blir i tilfelle opp til klubbledelsen, sier Svensli.

– Molde kan bli et topplag

Moldes to lag i 2. divisjon og 3. divisjon totalt 30 spillere. Utgiftene til reise, utstyr og treningsleir ligger i underkant av en million i året, som betales av breddeavdelinga og spillerne selv. Inkludert kostnader til baneleie og Svenslis stilling som sportslig leder ligger dagens totale utgifter til damesatsinga i praksis langt høyere.

– Jeg vet ikke hvilket budsjett vi må ha i 1. divisjon, vi har ikke tenkt så langt. Vi må ha mer penger, men det viktigste er aksepten for det vi driver med og gode fasiliteter. Vi er heldige som har tilgang på Aker stadion i dag. Men på sikt må vi ha et eget anlegg som vi rår over selv.

– Kan Molde bli et topplag?

– Ja. Hvis klubben bestemmer seg, er det mulig. Men vi må i tilfelle samarbeide tett med høgskolen og en del lokale firma, slik at spillerne kan kombinere fotballen med jobb. Jeg vil at vi skal fortsette å jobbe tålmodig og sette ting i system. Hvis vi får til en bedre rekruttering både av spillere og trenere, kan denne ballen rulle videre slik at vi blir vanskelige å stoppe. Løsninga er som sagt ikke en boble som blåses opp av noen millioner på kort sikt, sier Svensli, som har kontrakt med MFK ut 2019.

Har trent landslagsprofiler

Eidsvåg-mannen jobbet med landslagsprofilene Ada Hegerberg og Guro Reiten i sin tid som Sunndal-trener. Han har fulgt landslagets begredelige EM-innsats og er svært skuffet over prestasjonene.

– Laget fungerer ikke, det henger ikke sammen verken framover eller bakover. Dette er jo trenerens ansvar, men det er for enkelt å skylde på Martin Sjögren. Han har fått i oppgave å bygge en ny kultur med en ny spillestil. Da må han få mer tid.

– Hvorfor har Norge blitt et lag som ikke kjemper i Europa-toppen?

– Det er mange forklaringer på det, men hovedårsaken er at andre utvikler seg mye mer enn vi gjør. Norge hadde gode resultater i mange år fordi vi var tidlig ute. Nå er det store nasjoner som satser på damefotball. Da er det ikke unaturlig at vi henger et stykke etter de beste, i likhet med herrelandslaget, sier Jørund Svensli.