Styreleder Arthur Brunvoll sier det skyldes at de har vært langt mindre eksponert mot offshore enn mange andre.

30 færre

Status etter oljenedturen er at staben ved Brunvoll i Molde er redusert fra cirka 330 – medregnet lærlinger – til cirka 300. Ni medarbeidere ble oppsagt tidlig i fjor. Andre har gått ved naturlig avgang. 38 har vært omfattet av permitteringer Nå er mange av disse tatt inn igjen. Ved utgangen av juni var seks årsverk permittert.

Det har skjedd samtidig med at andre aktører har gjennomført drastiske bemanningskutt. Fra mediene er det kjent at den britisk eide konkurrenten Rolls-Royce Marine har redusert staben med mange hundre bare ved virksomhetene i Møre og Romsdal. Rolls-Royce Marine har for øvrig et større produktspekter enn Brunvoll.

Arthur Brunvoll er optimistisk med tanke på framtida, og sier optimismen er mye større nå enn den var for bare et halvt år siden.

Satset på flere marked

Arthur Brunvoll sier det skyldes at Brunvoll satset på andre marked, når de har kuttet mindre enn en del andre aktører som var sterkere eksponert mot offshore. Brunvoll var også en tid sterkt eksponert mot offshore, men satset ifølge Arthur Brunvoll på andre marked for å gjøre seg mindre sårbare.

– Vi så på hvor vi kom fra, og hvilke andre marked vi er gode på. Det gjør at vi i dag har en veldig god markedsandel innenfor fiskeri, brønnbåter, cruiseskip, yachter og marinefartøy. Vi hadde ikke hatt vår posisjon i disse segmentene hvis vi hadde satset enda mer på offshore de åra det var så veldig attraktivt. For det er ikke tvil om at det var veldig høye marginer, og at det gikk veldig godt innenfor disse segmentene. I dag er det null. Vi hadde beina på jorda, sier Arthur Brunvoll.

Samfunnsansvar

Arthur Brunvoll er en av 42 aksjonærer i tredje og fjerde generasjon Brunvoll som nå fører den 105 år gamle familiebedriften videre.

I bunnen ligger en aksjonæravtale fra 1992, hvor CSR (Corporate social responsibility) er nedfelt. Det vil si samfunnsansvar. Den inneholder fem interessenter til bedriften: Eierne, kundene, ansatte, leverandører og bankforbindelser og nærsamfunnet – det vil si Molde. Alle disse har et eierskap både til å få bedriften til å fungere og samtidig få noe ut av samarbeidet

– Vi sier i aksjonæravtalen at vi skal gi de ansatte mest mulig sikre arbeidsplasser, samt gi mulighet for vekst og utvikling for den enkelte, sier han.

Når det gjelder eierne, sier avtalen at de skal sørge for at det er en balanse mellom eiernes uttak av kapital – det vil si utbytte – og andre interessegruppers interesser.

– I fjor gikk bedriften i null og eierne tok ut 11 millioner kroner. Først betalte eierne skatt på utbyttet de tok ut fra selskapet. Det som var igjen gikk til formuesskatt. Det betyr at eierne fikk ingen ting. Vi kunne godt tenkt oss at vi hadde hatt disse 11 millionene i bedriften. Formuesskatten er en av mine kjepphester. Det er en skatt som rammer også når vi ikke ønsker å ta ut kapital fra selskapet. Og den rammer også i tider hvor bedriften ikke tjener penger. Eiernes hensikt er å bygge bedriften med tålmodig langsiktig kapital. Siden bedriften ikke er børsnotert – og eierne stort sett er vanlige lønnsmottakere – kan vi ikke bare kan gå ut og hente 15 eller 50 millioner kroner ved en emisjon om vi trenger det. Vi må generere egenkapital i selskapet, sier Arthur Brunvoll.

Nybygget til Brunvoll AS på Årø. Foto: Erik Birkeland