En undersøkelse utført av InFact for Romsdals Budstikke viser at 64,6 prosent av ungdom mellom 18 og 29 år i Møre og Romsdal ikke vet om fogderistriden virker hemmende på utviklingen i fylket. Kun 26, 4 prosent svarer ja på samme spørsmål i aldersgruppa. Til sammenlikning svarer hele 59, 8 prosent, i aldersgruppa 45 til 64 år, ja til at fogderistriden hemmer utviklingen i fylket.

Ungdom i fylket står samlet

Leder i ungdomspanelet i Møre og Romsdal, Norunn Brøste Kjersem er glad striden ikke står sterkere hos ungdommen.

– Det er noe vi alle kan like. Jeg tror ikke fogderistriden, som i all hovedsak er ført fram av «hvite menn som pusher 50,» er noe de unge i dag bryr seg noe særlig om, sier hun.

Moldejenta får støtte fra sine kolleger i ungdomspanelet, både fra nord og sør i fylket.

– Det er gjerne foreldre eller besteforeldre som snakker om fogderier. Vi unge ser ikke disse grensene, sier Åse Kristin Bjørneraas Hopen fra Smøla.

– Ungdom flest på Sunnmøre har ikke følelser opp mot fogderistriden, sier Håkon Strand fra Ålesund.

– Vi har sett, og lært

I mandagens Romsdals Budstikke sa fylkesordfører Jon Aasen at de unge kanskje gror mer sammen i tanken om at vi står sterkere sammen. Dette bekrefter Brøste Kjersem.

– Mange av oss har sett hva de voksne har gjort de siste åra, og lært av det. Heldigvis. Vi vet hva som må til for å samle fylket, få damer til å flytte tilbake og øke befolkningstallene – vi må jobbe sammen, sier hun.

Fra og med 2020, når regionsformen trer i kraft, vil Møre og Romsdal bli et av landets minste fylker. Kjersem mener det er viktig at man da tar med seg budskapet man lærer fra tidlig alder av.

– Vi må bygge hverandre opp, ikke rive hverandre ned. Vi må jobbe i fellesskap for å gjøre Møre og Romsdal sterkt og rustet for framtida, sier hun.

– Synd at man skal skape strid

De tre ungdommene fra hvert sitt fogderi skjønner ikke hvorfor man skal skape stridigheter i fylket.

– Hvorfor skal man skape splittelse, jeg ser ikke poenget, sier Bjørneraas Hopen.

Håkon Strand forteller at han og vennene ofte setter seg på bussen for å besøke venner på motsatt side av fylket.

– Jeg kjenner folk som kommer fra totalt motsatt ende av fylket. Men det er ikke slik at vi er ulike av den grunn. Fogderistriden er den dummeste striden vi kan ha, sier han.

Norunn Brøste Kjersem forteller at de unge i dag ikke tar opp tråden om å mislike hverandre, bare fordi de kommer fra ulike distrikt.

– Når vi i ungdomspanelet reiser rundt i fylket og spør de unge hva de mener om fogderistriden svarer de bare: Hva er det? Det er sånn som bestefar snakker om, sier hun.

Advarer mot mer ild

Håkon Strand sier han har et berettiget håp om at fogderistriden er helt bort i framtida.

– Jeg tror helt ærlig ungdom ikke bryr seg om disse grensene, og de vil viskes ut, sier han.

Brøste Kjersem tror de som er unge i dag ser feilene som har vært gjort.

– Vi ser hvor smålig mye av det som har vært gjort er. Jeg tror derfor vi vil stå sterkere sammen, også på tvers av de såkalte fogderiene, sier hun.

Før hun kommer med en advarende påminnelse:

– Likevel er det en ting som gjerne kan framheves – fogderistriden lever i beste ånd, så lenge noen er villig til å holde liv i bålet. Det er noe alle kan notere bak øret.

Håkon Strand (nr. 1 foran f.v.) og Åse Kristin Bjørnerås Hoopen (nr. 3 bak f.v.) og resten av ungdomspanelet i Møre og Romsdal. Foto: MR fylkeskommune