VESTNES: Vestnes Varfjell Idrettslag reiser til Norway Cup med to lag i klassen gutter 16 år. Til sammen reiser 33 spillere til Oslo i slutten av juli.

– Vi reiser som et lag. Da skal vi bo som et lag og spise som et lag, sier trener for Vestnes Varfjell 1, Alexander Connor.

Flere og flere lag i de eldre klassene bor på hotell eller finner andre private løsninger. For Connor finnes det ikke noe alternativ til å ha hele gruppa samlet på et klasserom.

– Det er helt uaktuelt å bo på hotell, eller hos en tante eller onkel for den saks skyld. Det kan spillerne mine bare glemme, sier han og ler.

Stort kull og lite frafall

Vestnes Varfjell reiser til årets Norway Cup med fire lag, to av dem i gutter 16 år. Selv om de 33 spillerne er delt i to, er alle en del av en svært sammensveiset gjeng, forteller Kathrin Furland, som er oppmann for Vestnes Varfjell 1.

– De fleste har trent sammen siden de var åtte år. Miljøet i denne gruppa er upåklagelig. De oppfører seg nesten litt for bra, sier Furland.

Spillerne på 16-årslaget er en del av et stort kull på Vestnes. 2001-kullet, som er de eldste på laget, har hele 60 elever på skolen. Ikke alle 33 spillerne er en del av kullet, men flertallet har enten fylt 16 år eller gjør det i løpet av året.

Trener Connor har vært dem siden de var ti år. Han forteller at de reiser først og fremst for det sosiale, men innrømmer at Vestnes Varfjell har et godt lag.

– Vi vil jo gjerne vinne et par kamper og komme til A-sluttspillet. Og da kan mye skje. Det kommer veldig an på motstanden vi møte, den er ofte variabel på Norway Cup, sier han.

– Får fram det beste i guttene

Connor er ikke bare trener for 16-årslaget. Han trener A-laget, samt 14-årslaget. Kathrin Furland tror de av guttene som ikke fortsetter eller blir flyttet opp på A-laget, kommer til å savne Connor.

– Han får fram det beste i hver enkelt. Han er en viktig ressurs for ungdommen på Vestnes, sier Furland.

Alexander Connor påpeker at alt ikke handler om å bli best i fotball, men at spillerne hans skal bli mennesker.

– Vi driver ikke bare med fotball, det er litt voksenopplæring, også. Hvordan guttene forholder seg til hverandre på slike turer, er gode erfaringer de tar med seg videre i livet, sier han.

– Hvem på laget kan bli den neste Bernt Hulsker?

– Det er mer enn nok med en Bernt Hulsker, men vi håper noen på laget blir minst like gode. Eller bedre, sier Connor.

– Jeg bruker å si unnskyld

I forrige uke reiste guttene på Vestnes Varfjell 1 til Danmark for å delta på Dana Cup. Denne sommeren blir en avslutning for mange på laget, som nå er ferdige på ungdomsskolen.

Når alle spillerne fra Vestnes samles på Norway Cup lørdag, vil de 33 spillerne være delt i to lag, ett med 16 spillere og ett på 17. Daniel Gravdehaug er kanskje den minste spilleren av alle, i hvert fall fysisk, men han er ikke sjenert på banen.

– Jeg liker å snakke, både til motspillerne og til dommeren. Jeg som ikke er stor må bruke andre triks, sier han.

Ofte går det kanskje litt langt i kampens hete.

– Jeg pleier å si unnskyld til etter kamp. Ofte til dommeren. Alle må snakke med dommeren. Det er jo ikke lett å være dommer, heller. Han kan jo ikke se alt, sier Gravdehaug.

Enormt dugnadsarbeid

Oppmann Kathrin Furland forteller at det har vært lagt ned et enormt dugnadsarbeid for å samle inn penger til sommerens fotballreiser.

– Vi regnet ut av vi trengte omtrent 10.000 kroner per spiller, for de som reiser på begge cupene. Vi har greid å samle inn 70 prosent av det vi trengte, resten har spillerne måtte betale for selv, sier hun.

Salg av fisk, flaskeinnsamling, pakkehjelp på butikken og garderobevakt på hotellet er noe av det de har gjort for å samle inn penger. Nå gleder guttene seg til å komme i gang med sommerens store høydepunkt.

– Jeg gleder meg til Norway Cup, så får vi se hvor langt vi kan komme. Men det viktigste er å ha det kjekt, sier Daniel Gravdehaug, før turneringa som starter søndag.

Drømmer om Vestnes-finale

Trener for andrelaget, Lars Håvard Heen Lien, forteller at Norway Cup er alt det dreier som om for spillerne på andrelaget. Og de har ikke tenkt å reise bare for moro skyld.

– Vi har en urealistisk drøm om å møte førstelaget i finalen, sier han med et glimt i øyet.

Daniel Gravdehaug i fint driv på en av Vestnes Varfjells treninger før Norway Cup. Foto: ANDREAS WITZØE