Fra utsida et mørkt telt, nesten litt mystisk. Et siste stoppested for slitne sirkusklovner skal en ha sagt, litt skeptisk. På innsida var det fargesprakende og levende. Tirsdag kveld var jeg blant publikum. Fra store gryter serverte Calle Fegth ekte, brennsterk jambalaya med inspirasjon fra New Orleans. På den lille, tette scena sto Ytre Suløens Jass-ensemble sammen med Tricia Boutté. Mot slutten av kvelden glemte jeg at jeg fysisk satt på Rådhusplassen i Molde. Da artistene gikk av scena tenkte jeg: Det er fantastisk at dette skjer i Molde. En uke i året.

Årets jazzfestival har mange suksesser. Været hjelper sjølsagt. Stemningen blir lettere. Folk blir gladere. Samtidig har det vært flere utsolgte hus. Det har vært kamp om billetter, terningkast seks fra anmelderne og store musikalske opplevelser. Nyheter som teltet på Rådhusplassen og Chil Lounge med parasoller og strandstoler på toppen av Plassen har blitt snakket om. Når man ser ut av kontorvinduet på sommerblå fredag er det lett å glemme at regnet faktisk høljet ned på mandag. En av dem som traff aller best var festivalens konseptutvikler Freya Busby. De fargerike paraplyene hennes passet godt til årets festival. I regn og sol gjennom hele døgnet.

Mange var skuffet da Aftenposten ved inngangen av festivalsesongen utelot Moldejazz fra lista over landets elleve beste festivaler. Kulturleder Cecilie Asker i Aftenposten forklarte at det er totalopplevelsen som lå til grunn. Det er sjølsagt stas å bli nevnt på en slik liste. Men det må ikke bli et mål i seg sjøl. Viktigere er det at publikum er fornøyd, og at de forteller gode historier etter endt uke. Det er jeg trygg på at det er mange som gjør etter årets festival. Og det beste er at det kommer til å være stort mangfold i historiene. For dersom det er totalopplevelsen som teller mener jeg at Moldejazz virkelig leverte i år.

Mange tilreisende blir forbauset når de ser hvordan byen lever med festivalen. Artisten Karoline Krüger sa i spalten «God jazzdag» at hun ble overrasket over at Moldejazz også er en så stor folkefest, med musikk på gatehjørnene og mat. På dette området tok Molde noen lange steg i riktig retning denne uka. Etter å ha ryddet, og pustet ut noen uker kan planleggingen av neste års festival starte. Folk i Romsdal har mange forskjellige forklaringer på hva det innebærer å «jazze». Alle er verdifulle for festivalen. En festival er dynamisk, og vil alltid trenge nyheter. Kanskje er det slik at årets jazzuke gjør at enda flere vil være med på å skape dem neste år.