MOLDE: Ved siden av det limegrønne teltet til Senterpartiet står Anne Beathe Tvinnereim foran mikrofonen ikledd en matchende grønn kjole. En stor folkemengde samler seg rundt.

Sang og kontrabass er hobbyen

Publikum er enig om at nestlederen har en knallgod stemme. De nikker, smiler og viser tommel-opp!

- Har du alltid hatt interesse for å synge?

- Jeg sang litt mer regelmessig og profesjonelt i utlandet for ei stund siden, mens nå er jeg en glad amatør. Jeg synger og spiller kontrabass, det er min store hobby.

Geir Inge Lien, ordfører i Vestnes og andrekandidat til Stortinget, legger til at nestlederen alltid griper mikrofonen på landsmøtene.

- Stemninga er jo på topp på landsmøtene til Senterpartiet uansett da, men alle danser ut av lokalet når Anne Beathe har tatt en trall. Til slutt måtte vi nesten spørre henne om hun ville spille på standen under Moldejazz, sier han.

- Da måtte jeg bare si «Yes, endelig får jeg komme til Molde!», svarer Tvinnereim.

Adrian Ulleland (18) fra musikklinja på Molde videregående har stilt opp nærmest på sparket og akkompagnert nestlederen på gitar.

- Til tross for at vi ikke har øvd en gang, tok Adrian det bare «sånn», sier Tvinnereim og knipser med fingrene.

Her synger politikeren! Anne Beathe Tvinnereim kan mer enn politikk - her er hun i aksjon på Senterpartiets stand i Storgata. Foto: Martine Næss Sorthe

Ulleland smiler og legger til at han var litt smånervøs.

- Det var kjempekjekt å bli spurt om å spille for nestlederen, men jeg satt hjemme på rommet og visste ikke helt hva jeg skulle øve på.

- Vi sendte litt meldinger fram og tilbake. Adrian svarte alltid «Ja, den sangen tar vi på sparket». Han er 18 år og tar det så rolig.. Jeg sier bare wow!

Rørt over frivilligheten

Det er Tvinnereims første gang i Molde. Hun er rørt over frivilligheten, været og jazzlivet som byen byr på.

- Jeg blir nesten litt rørt jeg når jeg ser festival-Norge i all sin prakt. Jeg vet hva som ligger bak av lokalt engasjement. Selvfølgelig trenger man en grunnleggende finansiering for at en festival skal driftes så profesjonelt som Moldejazz, men uten frivilligheten hadde ikke festivallivet eksistert.

Hun er imponert over barnas innsats.

- Jeg hører det er unger som går i gatene her og plukker søppel under jazzen. Tenk, de bidrar for at alle på Moldejazz skal få en god og ren opplevelse! Det synes jeg er så flott at jeg blir nesten litt rørt.

Vil øke kulturstøtten

Sangfuglen gleder seg til valget i år og poengterer at Senterpartiet ønsker å øke kulturstøtten. Deres motto for i år er «tjenester nær folk».

- Det er særlig frivilligheten vi brenner for. Kultur nær folk er viktig fordi man ikke bare skal ha noe å leve av, men også noe å leve for over hele landet.

Hun mener frivilligheten er gullplanken i Midtnorge og at det er helt avgjørende for å stable festivaler på beina.

- Ja, vi trenger arbeidsplasser og vi trenger å utnytte naturressursene, men hvis vi ikke har kulturopplevelser over hele landet, har vi ikke noe å leve for.

Gleder seg til midnattsjamming

Tvinnereim kom til Molde torsdag morgen og skal tilbringe to dager på Moldejazz.

- Hvilke planer har du for jazzen?

- Jeg har tenkt meg på Plassen nå torsdag ettermiddag. Så har jeg tenkt til å få med meg en rekke konserter. Aller mest gleder jeg meg til midnattsjamming! Det står på «bucket-listen» min.

Ordfører i Vestnes har helt klart en plan for besøket til nestlederen.

- Jeg skal vise Anne Beathe hva de lokale kulturskolene produserer på «Løkta». Men først skal vi ta en titt på båten min samtidig!

- Det blir jo ikke bedre, sier Tvinnereim.