Molde: Det finnes nok ikke mange mennesker i Norge som har hatt flere timer i basseng enn hva Øyvind Nyhus har hatt de siste 40 åra. Helt siden han startet med svømming som niåring – og deretter undervannsrugby som tolvåring – har 48-åringen tilbrakt store deler av sitt liv i vannet.

Han har flere NM-medaljer i svømming. I undervannsrugby har han vært med både Molde UVK og landslaget i en årrekke, og vunnet det som kan vinnes - mange ganger. Europaligaen har Molde vunnet hvert eneste år siden oppstarten, og Champions Cup (uoffisielt klubb-VM) har også klubben stort sett seiret i. Med landslaget har han vunnet både VM og EM. I sommerens europamesterskap var det nettopp Nyhus som scoret finalens eneste mål.

Elsker å trene

Nyhus har med andre ord en merittliste vi andre bare kan misunne. Likevel har han aldri mistet motivasjonen og sulten på nye medaljer.

– Jeg hadde en plan om å slutte når jeg blir 50 år, for så å bare drive med svømming. Svømming kommer jeg sikkert til å drive med så lenge jeg lever. Men jeg syns jo det er utrolig gøy med undervannsrugby ennå. Jeg har ikke satt noen grense for når jeg skal gi meg. Det er fortsatt like artig å drive på med det, sier Nyhus.

Fortsatt trener han mer enn de fleste. I løpet av ei uke blir det som regel tolv treningsøkter. Hver dag har han en kort bevegelighetsøkt.

– Det er en del av den jeg er. Jeg prøvde å trappe litt ned i 30-åra. Men jeg har det best når jeg får være litt treningsnarkoman. Jeg elsker å trene. Jeg elsker den prosessen man går gjennom opp mot en konkurranse. Hva er smart? Hvordan skal vi spille? Hva skal vi gjøre for å være best mulig forberedt? Jeg underviser idrettselevene på Romsdal VGS, så da får jeg testet mye på meg selv. Da kan jeg videreføre mine egne erfaringer, sier Nyhus.

– Hvordan greier du å levere på toppnivå hvert eneste år?

– Det er vanskelig å si. Jeg trener allsidig, så jeg tror ikke skader trener å bli et problem. Når det gjelder hurtighet i vann og det tekniske, så er jeg fullt på høyde med de beste. På kroppsvekt og styrke er det noen som er bedre enn meg.

Deler prisen

Denne uka mottok han Romsdals Budstikkes hederspris for sine prestasjoner som både svømmer og undervannsrugbyspiller. En pris han menger må deles med flere andre i Moldes undervannsrugbymiljø.

– Det betyr mye at sporten blir litt anerkjent. Dette er jo ikke noe stor internasjonal idrett. Men tross alt er det rundt 20.000 utøvere som driver med dette i verden, og vi har vært best i verden over en lang periode. Det er en ære å få prisen, men den må selvsagt deles med alle dem som har bidratt i klubben med å få fram vinnerkulturen, sier Nyhus om lagkameratene i Molde UVK.

De utgjør også stammen av landslaget som vant EM for bare noen uker siden.

– Det er mye. Det psykiske har nok en del å si. Vi har en vinnerkultur. Når vi går i angrep, så har vi folk som tror på seg selv. Spillerne har den riktige innstillingen. Vi skal avslutte angrepene i mål, avslutter den fortsatt medaljejagende 48-åringen.

KOMMENTAR fra sportsleder Trond Hustad: Derfor får Nyhus hedersprisen

Heder: Øyvind Nyhus mottok Romsdals Budstikkes hederspris, et kunstverk laget av Arne Nøst.Begge foto: Thomas Rasmus Skaug Foto: SKAUG, THOMAS RASMUS