Eide: Laget søker om fritak fra det store påslaget for 2017.

Årsgebyret for avløp var på ca. 5000 kroner i 2016. For 2017 er gebyret satt til 13.010 kroner inkl. mva. Dette blir en økning på ca. 8000 kroner, eller ca. 160 prosent, som de mener er helt urimelig.

Ba om politisk svar

Eide IL stilet sitt klagebrev til formannskapet i april, svaret var et administrativt fattet avslag 12 uker seinere, på tross av forvaltningslovens regler om at svar skal gis innen 3 uker.

– Vårt brev var stilet til Eide formannskap, og vi forventet at søknaden ble behandlet der. Eide kommune sendte inkassovarsel til Eide IL på kravet, sjøl om vårt brev var kommet til kommunen for behandling. Er det slik saksbehandlingen foregår i Eide kommune, eller er det slik kommunen behandler lag og organisasjoner, spør leder Per Olav Eide.

Ber om politisk avgjørelse

I sitt andre brev til kommunen om saka ber Eide IL på nytt om at den behandles i Eide formannskap og at det blir tatt en politisk avgjørelse om de kommunale avløpsgebyrene for klubbhuset til Eide IL er utarbeidet på riktig grunnlag.

– Vårt klubbhus, og sikkert også mange andre tilsvarende hus til lag og organisasjoner, er lite brukt. Økningen er ikke bare høg fra 2016 til 2017, men nytt regulativ for 2017 med de endringer som er gjort, har en utilbørlig virkning og er mot sin hensikt, sier Per Olav Eide.

Stor fastdel

Laget mener at gebyrene er for høge når blant annet gebyret er basert på kvadratmeterpris, og at den faste delen er relativt for høg i forhold til variabel del.

Sjølkostprinsippet

– Det påpekes i kommunens svarbrev at gebyrene er fastsatt basert på sjølkostprinsippet, noe vi regner med har vært forutsetningen tidligere også. Derfor kan det umulig være samsvar mellom gammel og ny sats i forhold til sjølkostprinsippet for åra 2016 og 2017, mener han.

Vannmåler

Det nye regulativet for vann og avløp i Eide innebærer at abonnentene kan installere vannmåler for å redusere kostnaden.

– Installering av vannmåler i klubbhuset vil redusere den variable delen marginalt for Eide IL, er Eides kommentar.

Subsidiært til fritak ber idrettslaget om at gebyret for avløp fastsettes med utgangspunkt i gebyret for 2016, og at klagen behandles i formannskapet snarest råd.

Inkassokravet har de sendt til betaling, da de ikke kan vente lenger på kommunens svar og behandling av søknaden.

Vil se på saka

Ordfører Egil Strand (H) sier til Romsdals Budstikke at formannskapet vil se på hva den stor gebyrøkningen skyldes.

– Jeg reagerer på at det nye regulativet skal gi slike utslag, sier han.

Lite forbruk: Klubbhuset leies ut en gang iblant. Da er kjøkkenet og toalettene i bruk. Det går ikke mye vann, sier Per Olav Eide.