Det vanket anerkjennelse og ros til Nyhamna da Storbritannias ambassadør i Norge, Sarah Gillet, deltok på 10-årsmarkeringen for gassanlegget under rundebordskonferansen i Molde onsdag.

– Samarbeidet mellom Norge og Storbritannia fungerer svært godt, sa ambassadør Gillet på konferansen.

Nyhamnas betydning

I høst er det ti år siden kong Harald offisielt åpnet gassanlegget og rørledningen som sender gass fra Nyhamna i Aukra til Easington på nordøstkysten av England. Ambassadør Sarah Gillet benyttet anledningen da hun deltok på konferansen i Molde, til å understreke hvor viktig gassen fra Nyhamna er for britene.

Britene får dekket 42 prosent av energibehovet fra gass. I gjennomsnitt forsyner Nyhamna Storbritannia med godt over 20 prosent av gassbehovet. På de kaldeste dagene om vinteren leverer Norge gass til Storbritannia i et omfang som dekker opp mot 40 prosent av britenes behov.

Det viktigste gassanlegget

Oppsummert: Nyhamna er det viktigste anlegget for leveranser av gass til Storbritannia.

Sarah Gillett er blant Storbritannias mest erfarne diplomater. Hun har gjennom mer enn 40 års virke tjenestegjort på en rekke av Storbritannias utestasjoner, blant andre Washington D.C., Los Angeles, Paris, Brasilia og Montreal. Siden sommeren 2014 har hun vært landets ambassadør i Norge. Beskrivelsen av hvor viktig gassleveransene fra Norge til Storbritannia er, kom altså fra en meget erfaren og respektert diplomat.

Storbritannia faser ut stadig mer av kullkraft. Gassproduksjonen på britisk sektor vil avta. Britene har derfor behov for å importere gass. Ambassadør Gillet roste den norske forsyningssikkerheten. Norge leverer gass med 99,7 prosent sikkerhet.

Påvirkes ikke av Brexit

Mange av konferansedeltakerne lyttet ekstra oppmerksomt da ambassadør Gillet kommenterte rundt britenes utmelding av EU. Vil Storbritannias farvel til EU påvirke samarbeidsrelasjonene med Norge om levering av gass?

– Vi ser optimistisk på framtida. Britene snur ikke ryggen til samarbeidspartnere og venner, sa ambassadøren og understreket at energisamarbeidet ikke blir berørt av Brexit.

Slik vi oppfattet det, må forhandlingene om videre gassleveranser mellom Norge og Storbritannia vente til britene har forhandlet ferdig avtalen med EU angående utmelding av den europeiske unionen.

Tredje størst i verden

Norge er nå verdens tredje største eksportør av gass. I fjor eksporterte Norge gass for 164 milliarder kroner. Og Storbritannia er den største gasskjøperen.

Den gode samarbeidstonen mellom Storbritannia og Norge ble bekreftet ved Sarah Gillets analyse. Fra tilhørerplass fulgte olje- og energiminister Terje Søviknes med.

– Fra gassanlegget på Nyhamna ble det i fjor levert gass for like mye penger som fra hele den norske vannkraftproduksjonen, oppsummerte Søviknes.