MOLDE : De var begge til stede på Gassknutepunkt Nyhamnas rundebordskonferanse på Quality Alexandra i Molde onsdag, der det ble markert at det er ti år siden Ormen Lange-feltet kom i produksjon.

– Fantastisk

– Det er fantastisk å se hvilken suksess Ormen Lange og Nyhamna har blitt. Derfor er det bare positive ting i dag. Men jeg minner samtidig om at beslutninga ikke var like lett den dagen den ble tatt for 14–15 år siden, sier Eivind Reiten, som da var konsernsjef i Hydro - utbyggingsoperatøren for Ormen Lange.

Eivind Reiten viser til at en da var kommet ut av ei tid med en lav oljepris, som hadde vært nede og snust på nitallet – det vil si ni dollar per fat.

– Å få lønnsomhet, velge riktig konsept og få tryggeht for at en investering på over 50 milliarder kroner ville gi avkastning, krevde mange års arbeid. Faktisk var lokaliseringa og å føre Ormen Lange til land på Nyhamna, den enkleste beslutninga av disse. Å finne et konsept som ga trygghet, stabilitet og samtidig sikkerhet for forsyning, var det vi la mest krefter i, sier Eivind Reiten.

Åpen strid

Det var åpen strid i Ormen-lisensen. Flere selskap ville ha en offshoreløsning, der gassen ville gå fra feltet rett til England. Hydro og andre ville til land.

– Da jeg - som den som til slutt måtte bestemme dette - skulle ta den endelige beslutninga på vegne av Hydro, var spørsmålet om vi hadde en teknisk løsning som gjorde at vi fikk gassen til land, komprimert den og sendt den England, det som virret rundt i hodet mitt. Var løsninga vår god nok, når andre store giganter internasjonalt anbefalte en annen løsning? Alt etterpå viste at våre prosjektfolk og Hydros vurdering var riktig, og har blitt en gigantisk suksess, sier Eivind Reiten.

– Det var det, Men når vi hadde valgt konsept, og ikke skulle ha plattform til havs, følte jeg at valget av Nyhamna var veldig trygt. De andre alternativene var simpelthen dårligere. I og med at jeg satt så sentralt - og at Kjell Magne var statsminister - var det èn ting vi var enig om: Prosessen rundt valg av ilandføringssted skulle gjennomføres på en slik måte at ingen etterpå skulle komme og si at her var det noen nøkkelfolk som hadde et geografisk hode på seg som gjorde at de tok en feil beslutning. Nyhamna vokste fram som den riktige plassen å føre gassen til land på, uavhengig av om en kom fra Otrøya eller Molde. Men det var sjølsagt ekstra hyggelig å være kaptein på skuta da dette ble besluttet, sier Eivind Reiten.

Fikk ærespris

De tidligere Hydro-direktørene Thor A. Tangen og Bengt Lie Hansen orienterte under rundebiordskonfeansen om de tekniske og markedsmessige utfordringene Ormen Lange prosjektet bød på, og hvordan de løste dem.

Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord tildelte under rundebordskonferansen Eivind Reiten, Thor A. Tangen og Bengt Lie Hansen Gassknuepunklt Nyhamnas ærespris for deres innsats.

– Klok og riktig

Kjell Magne Bondevik sier historien helt opplagt har vist at de tok en klok og riktig beslutning da de vedtok at Ormen Lange skulle føres til Nyhamna.

– Sjøl om vi begge kommer fra distriktet her, var vi opptatt av at alt skulle skje på en korrekt saklig måte. Men vi var sjølsagt glad for at utredningene falt ut til Nyhamnas fordel. Det er helt utrolig å se hvilke ringvirkninger Ormen Lange har skapt for hele Norge og England, men sjølsagt ikke minst for distriktet her. Og det er vi glad for, sier Kjell Magne Bondevik.

Statsminister: Kjell Magne Bondevik var statsminister da Ormen Lange-utbygginga ble vedtatt. Foto: SKAUG, THOMAS RASMUS