Molde: – Det er et tegn i tida at flere og flere flytter inn i blokkleilighet. Men de vil gjerne ha et sted hvor de kan komme seg litt ut også. Mange selger huset for å kjøpe leilighet og hytte, sier Grete Julnes Lia i Møre Eiendomsmegling.

Lia er en av dem som har best oversikt over hyttemarkedet i Molde-regionen. Hun sier markedet har gått noe tregt til nå i år, men hun tror det vil ta seg opp nå når sommeren for alvor kommer. Hun forteller at flere av de hyttene som nå er til salgs er av den sjeldne sorten.

– Salg av moderne, sentrumsnære hytter helt nede ved sjøkanten er det ikke ofte vi har. Men akkurat nå er det flere tilgjengelig, sier Lia.

Bevarer hyttefølelsen

Omtrent ni kilometer øst for Molde sentrum, langs sjøen blant fritidsboliger og naust, ligger hytta til Tor Sandblåst. Hytta er en av de bynære hyttene som ligger ute til salgs i Moldeområdet. Sandblåst forteller at nærheten til hytta har vært uvurderlig for familien.

– Det at vi bor så nære gjør at vi kan dra på hytta ofte. Det skal ikke mye planlegging til. Man drar gjerne bare på impuls, sier han.

Og følelsen er den samme. Når man drar på hytta, så er man på hytta. Da blir jobben liggende igjen heime.

– Sånn er det i hvert fall for meg. Det er idyllisk å våkne til bølgeskvulp om morningen, og ikke legge seg igjen før sola forsvinner ned bak fjella i horisonten, sier Sandblåst.

Han forteller om sene kvelder med solnedgang, og nærhet til både fjord og fjell fra hytta på Strande, i Fannefjordvegen 322.

– Nå kan jeg nesten ikke si mer, for jeg blir helt på gråten av å tenke på at vi skal selge hytta, sier han.

Tilknytning til Moldeområdet

Hvem som kjøper bynære hytter i molderegionen varierer ifølge mekler Grete Julnes Lia. Det kan være de som bor i byen, eller folk som har flyttet til andre steder i landet. Felles for de aller fleste er at de har en eller annen tilknytning til Moldeområdet. Gjerne er en i familien fra området.

Lia forteller at mange av de bynære hyttene inneholder alle moderne fasiliteter. Noe som gjør at den for mange blir en heim nummer to om sommeren.

– Det å ha hytta helt i nærheten gjør at man bruker den på en annen måte. Man har en hytte man kan bruke mange flere ganger i året, sier Lia og fortsetter.

– Det er mange som drar til hytta rett etter jobb hver dag om sommeren, og bruker den som et sommerhus. Du slipper å kjøre hele dagen for å komme fram, sier hun.

Flere hytter og ledige tomter

Det er ikke bare ferdige hytter som er tilgjengelige på markedet. Flere hyttetomter står og venter på folk skal få realisert hyttedrømmen. Blant annet på Farstad og ved Ørnehaugen på Skåla er tomter klare til utbygging. Men å få tomt helt nede ved strandlinja kan bli vanskelig. Alternativt kan du kjøpe en av de åtte sentrumsnære hyttene som ligger ute for salg nå på Finn.no nå. Fem av dem ligger helt nede ved sjøkanten.

– Det er heller sjelden vi har hytter for salg som ligger helt nede ved sjøen. I hvert fall med så god standard som de vi har nå, sier Lia.

Nytt bygg nært stranda

Omtrent fire kilometer vest for Molde sentrum, i Kringstadbukta, ligger en annen bynær hytte for salg. Hytta ble oppført i 2010, etter at bygget som sto der ble revet. Dersom du ønsker å bygge noe nytt langs strandlinja i dag, er dette ofte eneste mulighet.

– For å få strandlinje må man nesten eie, eller kjøpe, ei gammel fjølbu. Rive den og bygge noe der hvor den gamle bygningen sto, avslutter Grete Julnes Lia.

Grete Julnes Lia i Møre Eiendomsmegling sier det er sjeldent de har hytter for salg som ligger helt nede i sjøkanten. Foto: Anita Vingen
Fritidseiendom i Kringstadbukta. Foto: Privat