Som et ledd i Fremskrittspartiets valgkamp, besøkte Sylvi Listhaug – sammen med lokale partifeller – Sylteosen Betong i Fræna tirsdag.

Inger Dahle orienterte Sylvi Listhaug om Sylteosen Betong, som hun har drevet fra 1991 og bygd opp til en mønsterbedrift. 2016 ble et rekordår. For første gang i historien passerte omsetningen 50 millioner kroner. Resultat før skatt ble på 5,1 millioner kr. Sylteosen Betong, som har 25 ansatte, har de seinere åra hatt en resultatmargin på pluss minus ti prosent.

Sylvi Listhaug var imponert over det hun fikk se og høre.

Formuesskatten

– Jeg synes den sittende regjeringa har fått til ganske mye, men jeg er litt skuffet over at de ikke har redusert formuesskatten enda mer. Jeg er veldig opptatt at av det blir gjort noe med denne særnorske skatten. Jo flinkere en er, jo mer straffet blir en. Regjeringen har sørget for at den ble redusert noe, men den bør gjøre mer og få den ytterligere ned, sier Inger Dahle,

– Mener du formuesskatten bør fjernes helt?

– Jeg sier ikke det. Men den bør settes ganske mye ned, sier Inger Dahle.

– Vil du si et formuesskatten er en tung belastning for Sylteosen Betong?

– Nei, jeg vil ikke bruke de ordene. Vi greier oss godt. Når det gjelder formuesskatten, er det eierne personlig som blir belastet. Vi må ta ut utbytte for å betale formuesskatten. Det er penger vi i stedet kunne brukt i bedriften, sier Inger Dahle.

Støtte fra Listhaug

Hun fikk full støtte fra Sylvi Listhaug.

– I debatten om formuesskatten, er fokuset på rikingene. Men de fleste dette gjelder er eiere av små og mellomstore bedrifter, som er kjempeviktige for Distrikts-Norge. Uten private arbeidsplasser vil ikke distriktene leve videre. Det er bare slik det er. Det er viktig å opprettholde disse bedriftene og arbeidsplassene. Derfor er jeg opptatt av å sette søkelyset på dem, sier Sylvi Listhaug.

– Det er vanlige arbeidsfolk som har bygd opp sine egne bedrifter, og som må kunne sitte igjen med litt etter å ha skapt arbeidsplasser for andre. Dette er en viktig sak for meg som politiker i Møre og Romsdal. Når du reiser rundt her og ser hva som er skapt, er det så imponerende at en mangler ord. Bedrifter ligger på de mest utrolige plasser og driver på.

– Jeg har fått høre at det politikerne er mest opptatt av, er å fordele pengene – og gi litt mer hit og litt mer dit. Vi må være mer opptatt av hvordan en skal skape disse pengene, og hvordan vi kan skape enda større verdier. Det må det bli større oppmerksomhet rundt, og det håper jeg at jeg kan bidra til. Jeg heier virkelig på dem som diver norske, sier Sylvi Listhaug.

Godt fornøyd

Sylteosen Betong har to produktområder. Det ene er ferdigbetong og det andre er kummer og rør. Markedsområdet er Romsdal og Nordmøre.

– Hvilke prosjekt ga rekordomsetningen i 2016, Inger Dahle?

– Vi hadde Brunvoll-bygget på Årø, Molde vgs, Romsdal vgs og utbygginger på Visnes Kalk og på Nyhamna. Fjoråret ble spesielt. Det er ikke håp om det samme i år. Men omsetningen vår har svinget i alle år, alt etter hva som foregår, sier Inger Dahle. Hun er veldig godt fornøyd med 2016.

Sylteosen Betong eies av Sylteosen Holding AS, som igjen eies av Inger Dahle (70%), Otto Kjell Aaram Barsten (20%) og Odd Erling Stormyr (10%).

Inger Dahle har siden 1991 bygd opp Sylteosen Betong til en mønsterbedrift. Foto: Bjørn Brunvoll