Nylig ble en Vestfold-mann dømt i Høyesterett til ubetinget fengsel i 14 dager. Mannen begynte med metallsøking som hobby i 2009. Til tross for at mannen etter hvert ble klar over innholdet i kulturminneloven, fortsette han med søkene, meldte ikke fra om funnene og beholdt gjenstander sjøl. I august i fjor dømte Larvik tingrett mannen til fengsel i 21 dager. Dommen ble anket til Agder lagmannsrett, som kom fram til samme straff. Mannen anket straffeutmålingen til Høyesterett. Han mente det ikke var grunnlag for å idømme ham ubetinget fengsel. Høyesterett slo fast at straffen måtte fastsettes, slik at den kan forebygge liknende kriminalitet.

– På sin plass

Arkeolog Ragnar Orten Lie fra Molde jobber i kulturarvavdelingen i Vestfold fylkeskommune. Han kjenner saka godt.

– Vi synes straffen er helt på sin plass, og er enig i vurderingen om ubetinget fengsel. Dette er ikke uskyldig fjas. Dette er kalkulert kriminalitet. De stjeler kunnskap som aldri kommer på plass igjen, sier han til Romsdals Budstikke.

Ifølge Orten Lie er det viktig å slå hardt ned på slike saker:

Nye retningslinjer

I vår kom Riksantikvaren med nye retningslinjer for privat bruk av metallsøker.

– Tror du folk i fagmiljøet synes reglene blir for strenge?

– Det er nok delte meninger om dette. Enkelte synes nok at reglene bør være liberale, slik som i Danmark. I Sverige er det derimot totalforbud, etter den massive plyndringen på Gotland på 80- og 90-tallet. Vi i Vestfold fylkeskommune synes det helt greit at Norge ligger midt imellom. Det vil alltid være noen som argumenterer for det liberale, spesielt foreninger i metallsøkermiljøet. Men i lovverket heter det at sjøl fagfolk må stoppe metallsøkinga på et tidspunkt. Da blir det merkelig å gi grønt lyst til private, sier Orten Lie, som synes lite om hendelsen på Veøya:

– Det er veldig trist, men dessverre ikke overraskende. Det er viktig at lokalbefolkningen tipser om slike hendelser. Det er deres historie som blir stjålet.

Ragnar Orten Lie. Foto: Privat