Da Ivar Øyen i Statens naturoppsyn og tilsynsmann Knut Sekkeseter var på Veøya torsdag denne uka, oppdaget de nær hundre hull på flere av de viktigste og helligste kulturminnene. Ifølge fylkeskonservator Bjørn Ringstad er det slike hull som graves når metalldetektorer piper og antyder funn av metall under bakken. Etter alle hullene å dømme, kan graverne derfor ha funnet gjenstander av historisk verdi.

– I Norge er det slik at alle gjenstander før 1537 er fellesskapets eie. De forteller noe om vår historie fra en tid hvor vi har få skriftlige kilder. Det er arkeologien og gjenstandene, og sammenhengen mellom funnene, som kan gi oss et innblikk i hvordan våre forfedre levde. Kulturminner hører ikke heime på troféhylla til privatpersoner. Da blir de aldri skrevet om, tolket eller vist fram til noen andre. Folk har tatt seg til rette på Veøya tidligere, men jeg har aldri sett en så massiv aksjon som dette, sier hun til Romsdals Budstikke.

Ødelegger funnsammenhengen

Solli, som er fra Molde, synes det er spesielt beklagelig at graverne har forsøkt å finne gjenstander i såkalt svartjord (feite kulturlag som har blitt dannet etter opphopning av avfall etter tettbebyggelse).

– Det er mange i dag som tror at så lenge de leverer inn gjenstandene de finner, så er alt i skjønneste orden. Problemet er at de ødelegger funnsammenhengen som gjenstandene lå i. Dette er en viktig faktor hvis arkeologene skal kunne tolke hele funnet, sier hun.

Verdifulle gjenstander

Solli har sjøl gjort funn som har vakt nasjonal oppsikt. Da hun ledet de arkeologiske undersøkelsene på Veøya i 1990, fant hun en gullring fra 1200-tallet i en kirkegardsmur. Ringen hadde en fransk kjærlighetsinspriksjon langs yttersida: Eric mellom venner, og jeg er trofast venninne. A.M.

– Hva kan graverne ha funnet?

– Det kan være så mangt. I svartjorda er det ofte mye metall fra husholdningsavfall. For en «amatør» er dette helt uinteressant, men vedkommende har som sagt ødelagt for arkeologene. Metallsøkeren pep nok på områder hvor det ligger en del nagler og spiker, men graverne kan også ha funnet verdifulle gjenstander.

– Tror du graverne kjenner historien til Veøya?

– Ja, hvis ikke hadde de aldri dratt dit. Områdene er fredet, og det vet folk. Dette er blitt utført av noen som vet at det finnes verdier der ute.

Stoler på privatdetektivene

Saka ble politianmeldt torsdag. Solli mener at det rundt Veøya bor «flere tusen privatdetektiver» som er glad i øya.

– Dette finner ikke romsdalingene seg i! Veøya er vår felles kulturarv. Forhåpentligvis har de som bor rundt øya kanskje sett noe, sier hun.

Arkeologprosessor ved UiO. Foto: Bård Amundsen
Romsdals Budstikke: 8. juli 2017. Foto: Privat