Det sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad.

Det var Ivar Øyen i Statens naturoppsyn (SNO) og tilsynsmann Knut Sekkeseter som torsdag oppdaget noe merkelig på Veøya, den fredete øya med historiske funn som har endret norgeshistorien.

De to fant – på og ved de viktigste kulturminnene – laus jord oppå torva. Det viste seg at noen har gravd nær hundre hull på 20 ganger 20 cm i firkant, og ca. 20 cm djupe. Graverne har lagt jord og torv tilbake, men jord oppå graset har avslørt hva som har skjedd.

Ringstad opplyser at det er slike hull som graves når metalldetektorer piper og antyder funn av metall under bakken. Etter alle hullene å dømme, kan de ha funnet ting av historisk verdi.

– Plyndring av felles historie

Kulturavdelingen i fylket er blant de ansvarlige for kulturminnene på Veøya, som har nasjonal interesse. Fylkeskonservator Ringstad og arkeolog Kristoffer Dahle dro derfor til Veøya torsdag kveld for å undersøke saka.

Ringstad er opprørt, og kommer innom Budstikka rett fra politiet der fylkesrådmannen anmeldte saka. Politiet ba dem kontakte media for å få tips.

– Jeg betrakter dette som plyndring av fellesskapets historie, sier Ringstad. Og:

– Vi ser alvorlig på dette. Jeg har aldri sett noe tilsvarende på et fredet kulturminne før.

For ordens skyld: Det er forbudt å grave på Veøya uten tillatelse fra rette myndigheter.

Etterlyser vitner

Nå etterlyser Bjørn Ringstad tips fra folk som kan vite noe eller vitner til hendelsen.

– Hvis noen har sett noe, er det viktig å si fra til oss på kulturavdelinga eller til politiet.

– Og hvis noen av en eller annen grunn ikke har fått med seg at de har gjort noe ulovlig, ber vi også disse ta kontakt. Det er viktig å få informasjon om hva som er funnet, og hvor, sier han.

De som oppdaget saka på Veøya torsdag, var der også tirsdag og så at alt var i orden. Derfor må gjerningspersonene ha begått ulovlighetene en gang mellom tirsdag kveld og torsdag, da Øyen og tilsynsmannen kom tilbake.

Systematisk til verks

Ringstad fastslår av dem som har vært på ferde, har vært systematiske. De har søkt og gravd målrettet på prestegårdstunet, på kirkegården ved kirka, og kirkegården fra 900-tallet der den gamle kirka lå. Det var der arkeolog Brit Solli fant så gamle kristne graver at norgeshistorien måtte skrives om. I tillegg har «skattejegerne» gravd litt i Sørvågen og i Nordvågen.

– Dette må ha tatt tid. Og siden det trolig har skjedd tirsdag kveld eller onsdag, antar vi at flere kan ha vært sammen.

Kjenner metallsøkermiljøet

Ringstad syns det hele også er synd for metallsøkermiljøet i fylket, et miljø kulturavdelinga har et godt forhold til.

– De fleste i miljøet er seriøse og samarbeider godt med oss. Mange ringer og spør om det er greit, når de vil søke på steder med mulige kulturminner. Jeg regner med det blir voldsomme reaksjoner innad i miljøet på dette, sier Ringstad.

PS: Veøya var Norges første landskapsvernområde, der Romsdalsmuseet eier bygningene. Vé er norrønt og betyr «hellig», så Veøy betyr den hellige øya, eller øya med helligdommen. Kaupangen på Veøya var Romsdals første tettsted.