Molde: I årets første sommermåned gjorde politiet i Møre og Romsdal 30 førerkortbeslag, hvorav 20 for høg fart. I tillegg fikk 500 sjåfører forenkla forelegg. De aller fleste for høg fart. Totalt tok politiet 800 biler til siden for kontroll i juni. Det er en nedgang på cirka 10 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Per Evensen, stedfortredende sjef i Utrykningspolitiet (UP) i Midt-Norge, sier at nedgangen i antallet kontrollerte i juni i år er tilfeldig, og ikke et tegn på at det er mindre UP på vegene.

– Ser vi totalt på hele året ligger vi på samme antall kontroller som tidligere, sier han.

Økende trafikk

Evensen innrømmer at sommermånedene er krevende for UP.

– Vi er ikke flere folk på jobb enn ellers. Og vi har jo sommeravvikling vi også, men vi prøver å løse det med å ha flere som jobber overtid, sier han.

Han lover at folk ikke skal legge merke til at det er mindre UP på vegene i sommer enn ellers i løpet av året.

Sommermånedene er høgsesong for trafikk på vegene våre. Nordmenn kjører på ferie, og flere utlendinger kommer også reisende i bobiler, og på motorsykler. Evensen forteller at UP kommer til å fokusere på å kontrollere Europavegene, men vil lytte til publikum dersom det kommer inn tips om problemstrekninger.

– Vi har flere planlagte kontroller, men vi kommer også til å ha uplanlagte kontroller, sier han.

– Vi skal være synlige. Folk skal føle seg trygg på vegen.

Sjåførene har ansvaret

Av de totalt 800 kontrollerte i Møre og Romsdal i juni har 20 fått forelegg for manglende bilbelte. 10 har mistet førerkortet for kjøring i ruspåvirket tilstand, og 10 personer har blitt pågrepet for andre forhold enn brudd på vegtrafikkloven.

Evensen er redd det blir en hektisk sommer også i år, men håper alle tar sin del av ansvaret for at det skal skje minst mulig ulykker.

– Vi håper det blir en fin sommer for alle. Vi i UP skal gjøre vår del av jobben og være til stede hver dag. Så er det opp til hver og en av dem som er ute på vegen å holde seg til reglene, sier Evensen.

Kontroll på Ørskogfjellet

Onsdag denne uka sto UP og kontrollerte bilister som kjørte over Ørskogfjellet. På under en time ble fem bilister og en motorsyklist stoppet. Samtlige fikk forenklet forelegg for høg fart.

Høgest målte hastighet var 115 km/t. Noe som resulterte i nesten 10 000 kroner i bot. Hadde sjåføren tråkket litt hardere på gasspedalen hadde førerkortet blitt beslaglagt. Kjører du 116 km/t i 80-sona mister du nemlig førerkortet.

Politibetjent Rune Dimmestøl forteller at de vanligvis tar mer enn seks bilister per time når de står på Ørskogfjellet.

– Hvor mange vi tar er avhengig av været, og tida på døgnet. Fint vær, sene nattetimer og lange rette strekker er der vi måler høgest fart, sier han

– Man kan ikke se på speedometeret hele tida

Hvor mye over fartsgrensa du får lov å kjøre uten å bli stoppet vil ikke Dimmestøl si noe om.

– Det varierer. Vi må vurdere det fra gang til gang, men du kan teoretisk sett få bot for å kjøre for eksempel 63 km/t i 60-sona, sier han.

Noe av grunnen til at man likevel ikke stopper alle bilister som bryter fartsgrensa er enkel.

– Man kan ikke sitte å stirre på speedometeret hele tida. Så vi slipper vanligvis folk som ikke bryter fartsgrensa med veldig mye, sier Dimmestøl.

Politibetjent Rune Dimmestøl skrev ut seks bøter på litt under en time på Ørskogfjellet onsdag. Deretter flyttet han og kollegaene til et nytt sted og fortsatte målingene der. Foto: Andreas Witzøe
Politibetjent Alexander Strømmen målte et hundretalls biler på Ørskogfjellet onsdag. Høgeste hastighet målt var 115 km/t. Det ga sjåføren nesten 10 000 kroner i forenklet forelegg. Foto: Andreas Witzøe