Denne sommeren skal 28 nordiske studenter bidra med kunnskap på sjukehus i Nepal. Formålet er å reparere sykehusmaskiner og drive opplæring. Ingeborg Kvammen (21) fra Fræna skal være med på det frivillige prosjektet. Hun er en av de få jentene som studerer produktutvikling og produksjon ved NTNU i Trondheim.

Bistandsånd

Ett av FNs tusenårsmål er å bygge globalt partnerskap for utvikling. Kvammen mener prosjektet i Nepal bidrar til å nå målet. Videre håper hun at generasjonen hennes bidrar med kompentansen sin utenfor Norge.

– Jeg tror at kunnskap kan bidra til bistand mer effektivt enn økonomisk bistand. Å lære bort det vi kan er viktig fordi det motiverer mennesker i underutvikla land til å «gå på egen hånd» og utvikle seg i riktig retning.

– Muliggjort av studenter

Bistandsarbeidet, som er gjort i samarbeid med Engineering World Health, ble startet i fjor i regi av en lidenskapelig dansk student. Universitetet i København tok kontakt med de nordiske universitetene gjennom Nordic Five Tech. Slik ble NTNU med på laget.

– I år er vi sju fra NTNU, fem fra KTH og 16 fra DTU, henholdsvis Norge, Sverige og Danmark. Alle fra Sverige er utvekslingsstudenter fra andre land, så vi er en internasjonal gjeng!

Bistandsarbeidet hadde ikke kommet i havn uten de mange støttespillerne, mener Kvammen.

– Vi er blitt sponset av NTNU Helse og Rektor Stab i tillegg til Tekna, Storebrand, Misuni, Kantega og Ingeniører uten grenser. Alt skjer på grunn av studentfrivilligheten i Trondheim, informerer hun.

Kursing før avreise

Før avreise til Nepal må studentene gjennom et treukers kurs i København. Der har de blant annet hatt forelesninger om elektrisk sikkerhet og opplæring i forskjellige sykehusmaskiner som anestesimaskiner, sentrifuger og steriliseringsmaskiner.

Kurset avsluttes med en eksamen rett før avreise.

– Nå leser vi ikke for å få en karakter, men fordi vi har et håndfast og praktisk mål: Vi skal gjøre en forskjell i Nepal, sier Kvammen entusiastisk.

Studentene skal deles inn i par og plasseres på 13 ulike sjukehus i Nepal. Kvammen håper de får tillit fra sjukehusa.

– Brukerfeil er ofte feilen

Etter jordskjelvene i 2014 og 2015 har Nepal blitt «bombardert» med donasjoner. Også sykehusmaskiner.

– Hva er problemet med sykehusmaskinene?

– Mye av grunnen til problemene med sykehusmaskinene er brukerfeil og mangel på kunnskap om hygiene.

Kvammen sier at Vesten sender høgteknologisk utstyr uten å opplære de som faktisk skal bruke det.

– Som en konsekvens viser det seg at bruksfeil ofte er feilen med maskinene.

Videre forteller hun at Vesten også donerer maskiner som ikke dekker behovene i Nepal eller maskiner som er defekte.

– Hva skjer med de defekte maskinene?

– Mangel på kunnskap om gjenvinning gjør at man finner såkalte «gravplasser» med maskiner i naturen, sier hun.

Viktig å møte kundene der de er

Kvammen håper generasjonen hennes bidrar mot en bærekraftig utvikling.

– På studiet har vi mye fokus på hvordan vi best kan møte kundens behov før vi setter i gang produksjonen. I Nepals tilfelle er det viktig at vestlige land som donerer maskiner har innsikt i behovet for å bidra mest mulig effektivt, sier Kvammen.

Ingeborg Kvammen studerer produktutvikling og produksjon ved NTNU. Hun er i tillegg aktiv i Ingeniørerer uten grenser. Nå drar hun til Nepal. Foto: Privat