– Dette er en utrolig spennende utfordring som jeg går til med stor ydmykhet, sier Geir Larsen. Han erstatter Hans Gunnar Hansen som verftsdirektør 15. juli.

Den nye verftsdirektøren var i sin tidlige ungdom fisker på tråler i Barentshavet. Etter å ha tatt utdanning innenfor automasjon, var han sørvissjef i AKVA Group, et selskap innenfor oppdrettsteknologi, fra 1995 til 2002. Deretter ledet han i to år den internasjonale satsinga innenfor oppdrettsteknologi i programvareselskapet Maritech i Averøy. Fra 2004 til 2009 ledet han selskapet Abas Crane, som for øvrig hadde sitt utspring i Aukra Bruk. Etter ett år i Langset-konsernet, har han fra 2010 fram til i dag ledet gründerselskapet Inpower, som ble etablert av Normann Sandøy – og har utviklet teknologi for elektrisk framdrift av skip.

– Passer godt

– Både erfaringa innenfor oppdrettsbransjen og skipsteknologi, passer godt i forhold til utfordringa jeg nå skal ta fatt på. Her får jeg bruke det jeg kan, sier Geir Larsen.

Aukra Bruk var opp gjennom mange år selve hjørnesteinsbedriften på Gossen. Etter at Vikenco og Ormen Lange-anlegget på Nyhamna kom, er verftet en av flere hjørnesteinsbedrifter. Men med sine rundt 100 ansatte, er Vard Aukra fortsatt svært viktig og av vital betydning for lokalsamfunnet.

– Jeg kjenner på ansvaret. Jeg er glad for at det i dag er flere hjørnesteinsbedrifter i kommunen, og ikke bare verftet, sier Geir Larsen. Han er sjøl ekte gossing og har valgt å bli boende der i sitt voksne liv.

Vard har for øvrig kjøpt Storvik Aqua i Sunndal med 35 ansatte, som – sammen med søsterselskapet Vard Aukra og deler av andre Vard – virksomheter – utgjør akvakultursatsinga til konsernet.

Omstilling

Etter oljenedturen stupte etterspørselen etter offshorefartøy, og Vard-konsernet satset innenfor nye marked.

– Oppdrettssatsinga er en del av denne omstillinga. Havbruksnæringa er nå et satsingsområde for Vard, sier Geir Larsen.

Vard Aukra er godt i gang med satsinga rettet mot havbruksnæringa, og har allerede levert fartøy, foringsflåter og foringssystemer Nå har verftet en brønnbåt i ordre.

Bertel O. Steen kjøpte Inpower

Geir Larsen forlater Inpower etter å ha utviklet selskapet, som nå er solgt til Bertel O. Steen. Bertel O. Steen vil satse på Inpower, og er i ferd med å ansette nye folk i Molde. Geir Larsen konstaterer med glede at Inpower med sin nye eier, nå har kommet inn i en industriell setting.

– Bertel O. Steen har store ambisjoner for Inpower, sier Geir Larsen.

Bestefaren blant gründerne

Båtbyggertradisjonen ligger i blodet. Geir Larsens bestefar Kåre Nikolai Larsen var med og stiftet Aukra Bruk AS den 9. januar 1949 sammen med sin svoger Paul Obert Huse og hans brødre. Tre grunneiere var også med Aksjekapitalen var på 64 000 kroner, og Kåre Nikolai Larsen var en av de fire ansatte da de startet opp. Paul Obert Huse var adm. direktør. De seinere åra har verftet vært eid av Vard-konsernet, med hovedkontor i Ålesund, som har ni verft i Norge og utlandet. Majoritetseier i Vard er det italienske verftskonsernet Fincantieri.

– Jeg ser fram til å begynne. Vard er et spennende og solid konsern. Vard Aukra er et flott verft, med dyktige folk og masse kompetanse innenfor skipsbygging, sier Geir Larsen.

Vard Aukra er – med sine rundt 100 ansatte – en av hjørnesteinsbedriftene i Aukra. Foto: Vard Aukra