FRÆNA: Fylkesmannen innkalte kommunestyrene i Eide og Fræna til felles kommunestyremøte på Vonheim onsdag for å drøfte §25 i inndelingsloven. I praksis skulle møtet munne ut i det hvert enkelt kommunestyre deretter skulle banke gjennom i sine egne kommunestyremøter rett etter §25-møtet. I drøftingsmøtet og påfølgende kommunestyremøter ble det klart at ny-kommunen får navnet Hustadvika. Antall kommunestyrerepresentanter blir 37.

– Gratulerer

Vedtakene ble overlevert assisterende fylkesmann Rigmor Brøste rett etter det som må være blant de korteste kommunestyremøtene i de to kommunenes historie. Møtene varte 5–10 minutt hver.

– Dette er en historisk dag. Jeg vil gratulere Fræna og Eide med vedtakene. Kommunene har en unik mulighet til nytenking og innovasjon. Fylkesmannen vil se at paragraf 25 er behandlet og vedtatt. Er alt i orden sendes det til Kommunal- og moderniseringsdepartementet som vil starte arbeidet med kongelig resolusjon, sa Brøste.

Nummer to i fylket

Fræna- og Eide-sammenslåingen er det andre §25-møtet i fylket. Fylkesmannen har hatt tilsvarende møte med nye Ålesund kommune. På agendaen sto kommunenavn, medlemstall i kommunestyremøtet, reglement for fellesnemnda, valg av revisor og opprettelse av andre grupper.

Tove Henøen (ordfører, Fræna Sp) fortalte om prosessen fram til navnevalget Hustadvika. Ingen av de til sammen 52 representantene fra de to kommunestyrene kommenterte valget.

– Ser ut som det falt i god jord, konkluderte møteleder Egil Strand (ordfører, Eide H).

Nærhet

I dag har Fræna 31 og Eide 21 representanter i kommunestyrene. Birgit Dyrhaug (Eide Sp) fortalte at de fort landet på at Hustadvika skal ha 37 kommunestyrerepresentanter.

– Ved å ha 37 representanter øker vi sannsynligheten for at det blir aktive grupper. Det gir mulighet for at flere grupper i befolkningen blir representert. Partiene vil ha større muligheter for å kumulere, og det øker muligheten for at vi får inn representanter fra begge kommunene. Det gjør at innbyggerne vil føle en nærhet. Grunnen til at vi stopper på 37 er at det ikke skal bli for stort, sa Dyrhaug.

– Flau smak i munnen

Dette fikk partifelle Kolbjørn Gaustad (Eide Sp) til å gripe ordet.

– Jeg sitter med en flau smak i munnen når det gjelder prosessen vi er med i. Som Senterparti-mann er det ikke noen stor overraskelse for at jeg er en ivrig pådriver for mindre enheter. Jeg er ikke overbevist om at større enheter gir bedre tilbud. En liten kommune er oversiktlig og rimelig i drift. Større kommuner er dyrere og vanskeligere å drive. Den økonomiske gevinsten er jeg ikke sikker på. Det har vært sagt at demokratiet blir sterkere, men hvis vi summerer kommunestyret er det likevel en reduksjon på 15 eller 25, det er ingen styrking av lokaldemokratiet, sa Gaustad, før Egil Strand presiserte at det rette tallet ville bli 15 færre representanter.

Gaustad fikk kjapt svar fra Trond Malmedal (Fræna Sp):

– Jeg er Senterparti-mann, og jeg tror det blir bra, jeg, sa han.

I mål

Den nye fellesnemnda skal ha 18 medlemmer, som interimfellesnemnda har hatt. Møre og Romsdal Revisjon IKS ble valgt til revisor. Det partssammensatte utvalget utvides med to politiske representanter. 35 minutt etter at §25-møtet startet var det over, dette til tross for at de hadde satt av to timer til møtet.

– Da er vi i mål! Vi har hatt drøftingsmøte og skal nå gå over til særskilte kommunestyremøter, sa Egil Strand.

Sten Jensen går ut

Den eneste endringen i de påfølgende kommunestyremøtene var et bytte i Fellesnemnda, der Sten Jensen (Frp) erstattes av Johnny Varhol (Frp). Foruten dette ble sakene vedtatt på løpende bånd, uten kommentarer og innvendinger. Sjelden har vel så mange politikere vært samlet på ett sted, og sagt så lite.

Dermed kunne vedtakene overleveres assisterende fylkesmann Rigmor Brøste fra to synlig fornøyde ordførere.

– Det er nå det starter

– Prosessen er godt forankret i begge kommunestyrene, og det er tydelig at vi alle ønsker å bidra til at dette skal blir bra, sa Egil Strand til Romsdals Budstikke etter møtet.

– Det er veldig kjekt at møtet forløp uten noe uenighet. Jeg synes det gikk veldig bra. Og sjøl om vi har holdt på en stund: Det er nå det starter, sa Henøen.

Kommunestyrerepresentantene fra Eide og Fræna stilte seg opp utenfor Vonheim for felles fotografering etter det historiske møtet. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Birgit Dyrhaug (Eide Sp) argumenterte for 37 representanter i det nye kommunestyret. F.h.: Ass. Fylkesmann Rigmor Brøste, Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp), Eide-ordfører Egil Strand (H) og møtesekretær Merete Rødal. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp) har ledet navnegruppa, og presenterte prosessen fram til navnevalget Hustadvika. 52 representanter fra de to kommunene var til stede, i tillegg til tilhørere og tillitsvalgte. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Kolbjørn Gaustad (Eide Sp) kunne gjerne tenke seg at Eide stod alene. F.h. Ass. Fylkesmann Rigmor Brøste, Fræna-ordfører Tove Henøen (Sp), Eide-ordfører Egil Strand (H) og møtesekretær Merete Rødal. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen