Kommunestyret behandlet første tertial-resultatet for Moldebadet på sist møte. Det viser at Moldes badeland nå har et periodisert merforbruk på 700.000. Hovedårsaken er manglende inntekter og lavere besøk i forhold til budsjett.

Når ikke målet

– Vi ser nå at vi ikke når målet vårt på 140.000 gjester, opplyser daglig leder Eva Kristin Ødegård i sin redegjørelse. Besøkstallene ligger så langt i år under fjoråret, og ut fra det de ser nå regner Moldebadet med et besøk på 125-130.000 gjester i løpet av året.

Ødegård forteller at det er små svingninger i besøket fra år til år, men at Moldebadet har en besøksnedgang over tid. Fra 145.350 det første året til 123.203 i fjor.

Styrer mot overforbruk

Ifølge Ødegård regner de med et merforbruk på 2 millioner for inneværende år.

– Slik det ser ut i dag blir det rundt 1.500 000 i lavere inntekter enn budsjettert. I tillegg har vi en kostnadsside med merforbruk, skriver Ødegaard. Men hun har også denne meldingen til politikerne:

– Moldebadet har fått bekreftet at vi har en god badefaglig drift og at vi opprettholder et godt sikkerhetsnivå. For å ligge på et forsvarlig driftsnivå kreves et visst inntektsgrunnlag, men til

tross for at vi har høgt besøkstall basert på befolkningsgrunnlag og tjener godt per gjest er kravene til inntekt veldig høge for Moldebadet. Det er dette som gir merforbruket, skriver Ødegård.

– Særdeles ambisiøst

Hun mener Moldebadet for 2017 har lagt til grunn et høgt inntektskrav og nødvendig besøkstall på 140.000 gjester for å nå inntektskravet.

– Basert på sju års drift anses dette som særdeles ambisiøst, skriver Ødegaard.

Moldebadet søker på bakgrunn av den økonomiske situasjonen om dekning av underskuddet. Et underskudd hun estimerer til 2 millioner.

Foreslår dobbel gevinst

Og Ødegård fikk god respons hos kommunestyret. Det var SV som startet det hele. Under budsjettrevisjonen kom Bjørn Jacobsen (SV) med forslaget som falt i særdeles god jord hos de fleste partiene.

– Vi foreslår at det bevilges to millioner til svømmeopplæring i Moldebadet. Det vil gi bedre økonomi i Moldebadet og samtidig sørge for bedre svømmeundervisning til elevene i moldeskolen, sa Jacobsen.

Ønsker mer

Rolf Hamre (SP) kom raskt med støtte til forslaget, men måtte likevel stemme imot.

– Vi ønsker mer svømmeundervisning. At det bare er fjerdeklasse som får det i dag gjør at altfor mange ikke har gode nok ferdigheter når de går ut av skolen. Vi er for – men vi stemmer imot i dag. Derimot vil støtte det fullt ut i budsjettet til høsten, sa Hamre.

Løses til høsten

Det var mangelen på sted i budsjettet å ta de to millionene fra som gjorde at forslaget falt. Også ordføreren støttet forslaget, men understreket at budsjettrevidering ikke var tidspunktet for å legge til nye investeringer. Han antydet langt på veg at dette kunne løses når neste års budsjett blir behandlet til høsten.

– Under pari

Det støttet også Sindre Pedersen (Frp), og sa at her skulle det være mulig å inngå avtaler utover partigrenser.

– Svømmeundervisningen i kommunen er langt under pari. Vi er flere som har tenkt tanken. Hvis vi sammenlikner oss med Kristiansund, ser vi at der er det 10 ganger flere elever som går gjennom svømmeundervisning i Atlanterhavsbadet. Vi støtter ikke forslaget i dag, men vil gjerne se på et felles initiativ til neste budsjett, sa Pedersen, som også er styremedlem i Moldebadet KF.

– Et lovbrudd

En som kjenner skolen og svømmeundervisningen godt er Frank O. Sæther (Ap), rektor ved Bergmo ungdomsskole. Rettere sagt, han kjenner til fraværet av svømmeundervisning på ungdomstrinnet.

– Det har ikke vært svømmeundervisning på så lang tid jeg kan huske. Det er ikke i forhold til læreplanen. Fylkesmannen kan nok driste seg til å kalle det et lovbrudd hvis han ser på saka, sa Sæther.

SV måtte vente

Sjøl ikke Bjørn Jacobsens siste oppfordring til kommunestyret om å være litt impulsive på den flotte solskinnsdagen nådde gjennom, og det ble SVs tre og MdGs to stemmer for og resten imot. Men når badetemperaturen ute faller til høsten, virker det som om saka skal få et annet utfall.

Bjørn Jacobsen (SV) vil bruke to millioner på mer svømming. Foto: Bjørn Brunvoll
Eva Kristin Ødegård ved Moldebadet. Foto: Erik Birkeland