Onsdag behandles saka i det aller første møtet i fellesnemnda i Molde, Midsund og Nesset. Der står prosessen rundt rådmannsansettelse på dagsorden.

Det er i dag Britt Rakvåg Roald som er prosjektleder for arbeidet med den nye kommunen. Ved tilsetting av prosjektlederen ble det imidlertid gjort tydelig at denne ikke automatisk skulle bli ny rådmann. Derfor blir det ny prosess nå.

Nåværende rådmenn i Molde, Midsund og Nesset skal drifte kommunene fram til sammenslåing 1. januar 2020.

– Grunnen til at vi kjører opp tempoet nå er å få satt i gang prosessene. Det vi er bekymret for er det vakuumet som fort kan oppstå hvis vi ikke får på plass en ny rådmann. Vi merker det i alle kommunene, at man er opptatt av å få slike viktige element på plass, sier ordfører Torgeir Dahl i Molde, som også er leder av fellesnemnda som til slutt skal ansette ny rådmann.

Raskest mulig

Prosjektleder Rakvåg Roald mener også det er "særdeles viktig" at rådmannsspørsmålet avklares så raskt som mulig.

– Ulike prosesser er i gang rundt kartlegging av nåværende organisering. Når kartleggingen etter hvert ferdigstilles vurderes det som avgjørende viktig at rådmann er på plass slik at prosessen rundt organisasjonsmodell for den nye kommunen kan komme raskt i gang, skriver Rakvåg Roald.

Firetrinnsprosess

Hun skisserer følgende forslag til prosess fram mot ansettelse:

1. Kartleggingssamtale med de tre som er rådmenn i dagens kommuner.

2. Avklare eventuelle rettskrav til stillinga.

3. Vurdere om noen av rådmennene er interessert i stillinga og tilfredsstiller kompetansekravene som rådmann i nye Molde kommune.

4. Ekstern utlysning av stillinga.

Rett på?

Når det gjelder problemstillingen om rettskrav på stillinga skriver Rakvåg Roald at de tre kommunene i april i år fikk utført en vurdering av rettskravet for rådmennene fra arbeidsgiverorganisasjonen KS ved KS-advokatene. Det ble konkludert med at det ikke foreligger rettskrav for rådmennene i noen av kommunene. Men at det finnes juridiske vurderinger med motsatt konklusjon for Molde-rådmannen.

Internt først

Men det betyr ikke at ingen av dem er aktuelle for stillinga, så lenge de er interessert og innfrir kompetansekravene, presiseres det.

– Dersom ingen oppfyller kravene som er stilt til den nye lederstillingen eller ikke ønsker stillinga, lyses den ut eksternt.

– Når vi har ansatt vil den nye rådmannen være ansvarlig for å iverksette mye av organisasjonsbyggingen fram mot 2020, sier Dahl.

Det er den nye fellesnemnda i Molde, Midsund og Nesset som får rådmannssaken på bordet onsdag. Bildet er tatt torsdag da de første gang ble presentert samlet. Foto: Bjørn Brunvoll