Molde: Det viser Fylkesboligprisstatistikken for Møre og Romsdal.

– Usikkerheten har preget markedet vårt over tid nå, noe som gir utslag i lang omsetningstid og en nokså flat prisutvikling på ca. tre prosent prisvekst på årsbasis, sier leder Randi Hollingen i Møre og Romsdal Eiendomsmeglerforening til Romsdals Budstikke.

Ifølge Hollingen ble om lag halvparten av boligene som er solgt i molderegionen de siste 12 måneder solgt under prisantydning.

– I likhet med andre områder med mange arbeidsplasser relatert til oljenæringen, merker vi fortsatt godt effekten av oljenedturen i boligmarkedet.

Attraktive utbygginger

Akkurat nå er boligmarkedet inne i høgsesongen, og i Molde ligger det nå 40–50 flere bruktboliger ute enn det gjorde for tre måneder siden. I alt ligger det nå 130 bruktboliger og 100 nyboliger ute på salg på Finn.no.

– Nyboligsalg er ofte en katalysator på hvilken veg markedet tar. Oljenedturen har skapt usikkerhet i markedet vårt, og nyboligsalget er gjerne det første som merker en stemningsendring. Når markedet oppleves usikkert nå, vil det naturlig nok oppleves enda mer utrygt framover i tida vi ikke kjenner. De store prosjektene er ferdige først to–tre år etter salgsstart, og det er i dette framtidige markedet kjøper skal selge sin egen bolig.

Hollingen ser fram til nye utbygginger på attraktive områder som kan sette mer fart i boligmarkedet.

– Jeg ser fram til at Kringstadfeltet kommer, og tror dette blir en svært attraktiv bydel. Ellers ser vi at flere av Moldes randsoner er i god utvikling med boligbygging, som på Skålahalvøya, i Julsundet, på Jendem og i Malmefjorden. Når sjukehuset kommer, vil Årølia bli enda mer attraktiv og ikke minst Hjelsetområdet og stranda innover mot Hjelset.

Infrastruktur viktig

Hollingen peker på at det er svært viktig at infrastruktur og skolebygging holder takt med boligutbyggingen.

– Vi opplever eksempelvis at kjøpere i Årølia etterspør skolen som er planlagt i nærmiljøet. Julsundet barne- og ungdomsskole bygger storstilt ut for å ivareta behovene framover parallelt med tilstrømmingen av nye innbyggere.

– Hvor mye bygges det i forhold til etterspørselen?

– For bare få år tilbake satset utbyggerne i hovedsak på store og bynære seniorleiligheter, og det var mangel på mindre leiligheter i sentrum. Dette har endret seg nå, blant annet etter renovering av flotte bygårder i sentrum og med Brunvoll-kvartalet som fortsatt har ledige småleiligheter. Det er ellers god tilgang på ulike typer nye leiligheter østover i byen.

Hollingen tør ikke spå når boligmarkedet er tilbake til nivået før oljenedturen.

– Det er det lokale arbeidsmarkedet og grad av framtidsoptimisme som vil være avgjørende for hvor fort boligmarkedet er tilbake der det var før oljenedturen.